Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 04.09.2022. 07:30

Rastu cijene: Od gnojiva najviše poskupjela urea

Cijene gnojiva rastu kako raste cijena plina. Istovremeno tvornice smanjuju proizvodnju ili je potpuno obustavljaju

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 10.657
  • 604
  • 0

Industrija gnojiva je u ozbiljnoj krizi jer cijene plina dostižu rekordne iznose. Mnoge kompanije su smanjile proizvodnju ili su je potpuno zaustavile. To se odnosi i na veće proizvođače u Europi kao što su: Yara, BASF, Borealis, Azoty, Piesteritz. 

"S 300 eura po MWh plina, u usporedbi s 20 eura u prosjeku u posljednjih 10 godina, imamo veliki problem", kaže Nicolas Broutin, šef francuske podružnice norveškog proizvođača Yara, navodi Agrarheute.

Rastući troškovi i smanjenje proizvodnje rezultiralo je naglim povećanjem cijena gnojiva, dok cijene žitarica padaju. Stvoren je jaz između prihoda i rashoda koji sami poljoprivrednici ne mogu premostiti, što će imati ozbiljne posljedice na proizvodnju žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Hitne mjere: EU planira zamrznuti cijene plina i električne energije

Očekuje se smanjenje upotrebe gnojiva za 7 posto u sezoni koja je pred nama. Najviše je porasla cijena uree, koja se prodavala za 1.025 eura po toni prvog dana rujna. U odnosu na prethodni mjesec to je više za 130 eura.

Pred poljoprivrednicima je teška jesen (Foto: M.C.Celić)

Kalcij amonij nitrat (KAN) je na njemačkom tržištu koštao nešto više od 880 eura po toni, što je za 100 eura više u odnosu na kolovoz. Otopina uree i amonij nitrata koštala je 690 eura po toni.

Cijene ostalih gnojiva su također visoke. Kornkali, kompleksno gnojivo s fosforom, magnezijem, sumporom i natrijem je dostiglo iznos od 645 eura po toni. Najskuplji je bio DAP, diamonijev fosfat, za kojega je potrebno izdvojiti 1.050 eura po toni.


Tagovi

Urea Rast cijena Gnojivo Cijene gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije