• Cijene nafte
  • 17.08.2020. 12:00

Rastu cijene nafte, ali i zabrinutost oko potražnje

Cijena barela na londonskom tržištu proteklog je tjedna porasla 0,9 posto, na 44,8 dolara, a na američkom tržištu za 1,9 posto, na 42,01 dolar.

Foto: JumpStory
  • 389
  • 47
  • 0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no blago jer bi zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu oporavak globalnog gospodarstva, a time i potražnje za naftom, mogao biti sporiji nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu proteklog je tjedna porasla 0,9 posto, na 44,8 dolara, a na američkom tržištu za 1,9 posto, na 42,01 dolar.

Rastu cijena pomogli su podaci američke vlade o padu zaliha sirove nafte, benzina i destilata, i to već treći tjedan zaredom.

Očekuje se pad proizvodnje u SAD-u 

Cijene je poduprla smanjena procjena američke vlade o proizvodnji nafte u ovoj godini. Sada se očekuje pad proizvodnje u SAD-u za 990 tisuća barela dnevno, na 11,26 milijuna barela dnevno, dok se u srpnju procjenjivalo da će pad iznositi 600 tisuća barela.

U međuvremenu, OPEC i njegovi saveznici povećali su proizvodnju u kolovozu. Naime, prema dogovoru, od svibnja do srpnja njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 milijuna barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od kolovoza do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 milijuna barela dnevno.

Tako je dogovoreno zbog očekivanog oporavka potražnje, a skupina OPEC+ održat će virtualni sastanak iduće srijede kako bi analizirala stanje na tržištu.

U travnju cijena pala zbog koronakrize

Tako se cijene nafte i dalje oporavljaju, nakon što su u travnju zbog koronakrize potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godina.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

No, investitore sad pomalo brine kašnjenje dogovora o novom paketu fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu, vrijednom između 1.000 i 1.500 milijardi dolara.

Nade u postizanje dogovora sve više blijede jer na rasporedu nema novih pregovora između Bijele kuće i demokrata u Kongresu oko tog programa.

Covid-19 ograničava uspon cijene nafte

Također, daljnji rast broja novozaraženih Covidom-19 ograničava uspon cijena nafte.

"Općenito, pitanje je hoće li novo širenje konoravirusa nastaviti utjecati na oporavak potražnje za benzinom i dizelom", navodi Andy Lipow iz Lipow Oil Associatesa.

Protekloga tjedna dvije ugledne institucije koje objavljuju prognoze - Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i OPEC - smanjile su svoja očekivanja o rastu potražnje za naftom u ovoj godini.

IEA je smanjila procjenu ovogodišnje naftne potražnje za 140.000 barela dnevno, na 91,9 milijuna barela dnevno, navevši kao razlog smanjeni zračni promet uslijed pandemije koronavirusa.

OPEC je, pak, revidirao na više svoju prognozu ovogodišnjeg pada naftne potražnje na 9,06 milijuna barela dnevno, dok je mjesec dana ranije očekivao pad dnevne potražnje za 8,95 milijuna barela.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cijene nafte Pad Rast Potražnja Covid-19 Koronakriza

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema je gotova.. a sadnja je u tijeku