Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 07.12.2018. 14:35

Raspisan javni poziv za zakup šumskog zemljišta, obuhvaćen 4.271 hektar za pašarenje

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske!

Foto: Bigstockphoto/byrdyak
  • 1.096
  • 96
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Pozivom je obuhvaćen 4.271 hektar koji će se moći koristiti za pašarenje, a 0,2051 hektar namijenjen je za postavljanja pomičnih naprava, reklamnih panoa, štandova, montažno-demontažnih tendi te privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije, građevinske površine do 15 m2, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Zainteresirane pravne i fizičke osobe, koje su upisane u Upisnik poljoprivrednika, te koje su vlasnik ili posjednik stoke, a jave se na ovaj javni poziv, mogu ostvariti pravo prvenstva zakupa, ukoliko se radi o osobi koja:

  • najmanje tri godine od objave javnog poziva ima prebivalište/sjedište na području jedinice lokalne samouprave za koju se raspisuje javni poziv i ispunjava uvjet prosječnog odnosa broja grla stoke i zemljišta pogodnog za poljoprivrednu proizvodnju od najmanje 3,3 ha po uvjetnom grlu,
  • je dosadašnji zakupnik, koji je uredno ispunio obveze i svrhu iz dosadašnjih ugovora o zakupu,
  • je osoba mlađa od 41 godinu.

Na ovaj način će se poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom dati mogućnost osiguranja dostatnih površina za stoku koju imaju u vlasništvu i/ili posjedu, a koje su im od važnosti i interesa te se nalaze u neposrednoj okolici njihovih gospodarstava.

Za svaku točku s popisa šumskog zemljišta iz javnog poziva podnosi se zasebna prijava po načelu jedna (1) točka iz popisa jedna (1) prijava (omotnica). Prijava za više točaka iz popisa u jednoj omotnici smatrat će se nevažećom", objašnjavaju iz Ministarstva. 

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave javnog poziva, te se podnosi na obrascima koji će se objaviti na mrežnim stranicama Ministarstva.

Nadalje, naglašavaju, da bi olakšalo podnošenje prijave i smanjilo administrativne zahtjeva spram poljoprivrednika, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je obrasce prijave i programa korištenja šumskog zemljišta, te predvidjelo mogućnost dostave preslika službenih isprava, sve kako bi se našim poljoprivrednicima koji se bave stočarskom proizvodnjom dodatno olakšalo sudjelovanje u postupku zakupa državnog šumskog zemljišta.

Dodatne informacije uz objavljeni javni poziv moguće je dobiti u Ministarstvu poljoprivrede, Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije, Planinska 2a, Zagreb dostavom upita na e-poštu: sumarstvo@mps.hr.

"Od rujna ove godine raspisali smo više ovakvih poziva jer želimo riješiti problem nastao prije nekoliko godina kada su te površine upisivane u ARKOD bez valjane pravne osnove. Ovim pozivom u raspolaganje stavljamo 4.271 hektar šumskog zemljišta, a prednost ima lokalno stanovništvo, dosadašnji zakupnici i mladi stočari. Zemljišta su idealna za pašarenje i pomoći će našim stočarima da dođu do toliko potrebne zemlje i da njome raspolažu sukladno ugovoru o zakupu", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Javni poziv pogledajte ovdje


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javni poziv Natječaj Zakup Šumsko zemljište


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]