• Poljoprivreda
  • 24.09.2008.

Radnici Valpova: Ako ne dobijemo plaću, štrajkat ćemo!

  • 461
  • 23
  • 0

Ako nam u slijedećih nekoliko dana ne budu isplaćene plaće koje već kasne gotovo dva tjedna, obustavit ćemo proizvodnju i stupiti u štrajk. U Tvornici stočne hrane nema novca za nabavku sirovina, pa radnici nemaju što raditi osam sati na poslu. U tvorničkom krugu su ponovno počele kružiti priče o viškovima radnika, njih oko 200-injak koji bi trebali otići na Zavod za zapošljavanje, te dobivati minimalnu naknadu od 1200 kuna mjesečno, a još uvijek otplaćujemo oko 400 kuna na mjesec rate za dionice. Od čega ćemo živjeti, otplaćivati kredite i školovati djecu? Čuli smo u tvornici da je osječka tvrtka „Žito“ dala ponudu Vladi RH i Upravi kombinata za preuzimanjem, no nitko nam o tome ništa ne govori - kažu ogorčeni radnici koji su nam se anonimno javili telefonom.

Šimo Orešković, predsjednik Udruge malih dioničara PPK Valpova d.d. rekao je kao će do kraja mjeseca biti isplaćena plaća za svih 519 radnika, odbacujući priče kako ima viška radnika. No, potvrdio je kako je osječki poduzetnik Marko Pipunić, vlasnik tvrtke „Žito“ poslao pismenu ponudu Vladi RH, Upravi, Udruzi dioničara i sindikatu za preuzimanjem „Valpova“ d.d. koji je u gubicima oko 150 milijuna kuna, što je više od temeljnog kapitala društva.

- Očekujemo da Vlada RH pomogne radnicima kombinata, jer ukoliko ne dobijemo zeleno svjetlo da firma dobije novog vlasnika, preostaje jedino stečaj. Iz „Žita“ je ponuđen kompletan plan daljnjeg ulaganja i razvoja kombinata s pozitivnim poslovanjem, i svaki dan očekujemo poziv iz Vlade da predstavnici Uprave, Udruge malih dioničara i sindikata odu na sastanak gdje bi se trebao postići dogovor oko preuzimanja. Kombinat ima dugova i prema državi, pa se nadamo da će biti pozitivno riješen problem „Valpova“d.d.. Radnici stoga opravdano strahuju za svoju budućnost, jer je dolazak novog vlasnika jedini spas za opstanak njihovih radnih mjesta - ističe Orešković.

Mali dioničari još uvijek u svojim rukama drže 93 posto dionica, no trogodišnja vlasnička kriza, miljunski troškovi sudskih sporova između bivše Uprave kombinata i osječkog poduzetnika Ive Brzice koji je imao 44,01 posto dionica, neopravdane višemilijunske investicije u izgradnju mesne industrije koja radi s 45 posto kapaciteta, afere sa zaraženom stočnom hranom, doveli su Valpovo d.d. na rub stečaja. Podsjetimo, prije dvije i pol godine odlukom Vlade RH oprošten je dug PPK Valpova prema državi u visini od 54 milijuna kuna, no ni to nije bio vjetar u leđa posrnuloj tvrtki.

Tvrtka „Žito“ u vlasništvu je osječkog poduzetnika Marka Pipunića (47), koji je osnovao firmu 1992. godine i sa dvoje zaposlenih za 15-ak godina dogurao do 455 zaposlenih. „Žito“ danas spada u red vodećih domaćih tvrtki iz područja trgovine repromaterijalom za poljoprivredu, uvoza i izvoza žitarica, te svinjogojske proizvodnje. Godišnji prihod iznosi 141 milijun eura, a imovina je vrijedna 141 milijun eura.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Erdutsko vinogorje, vinarija Brzica, vranac spreman za berbu