• Poljoprivreda
  • 21.09.2008.

Radnici Sladorane pred fizičkim obračunom

(NE)OEČKIVANI RASPLET DOGAĐAJA U HRVATSKOJ INDUSTRIJI ŠEĆERA

  • 412
  • 20
  • 0

Ugovori o zajmu koje su Viro i Kandit premijer ponudili radnicima Sladorane za otplatu upisanih dionica u posljednjem su činu privatizacije županjske šećerane atmosferu u tvornici doveli do usijanja. Djelatnici su se podijelili po naklonosti jednoj od tih dviju tvrtki, a prije dva dana je između pripadnika dvaju suprotstavljenih tabora umalo došlo do fizičkog obračuna. Kako bi se slični incidenti izbjegli, svi su međusobni kontakti među zaposlenicima svedeni na najmanju mjeru.

Glavni cilj

Ovakva situacija ide u prilog jedino upravi Sladorane koja je skupa s Virom cijelo vrijeme radila na razbijanju našega jedinstva. Nakon što smo na skupu zaposlenika sa samo jednim suzdržanim glasom odlučili prihvatiti ponudu Kandita, služili su se svim sredstvima da izazovu raskol.

To su i uspjeli tako što je u utorak, dakle dva dana prije odluke HFP-a, Viro radnicima ponudio pozajmicu kojom se obvezao njihove dionice po isteku zabrane prodavanja platiti najmanje 160 kuna, što je 5 kuna više od zadnje ponude Kandita. U konačnici se za Viro odlučilo oko 190 ljudi, a za Kandit 110, dok je ostalih 30-ak dionica otplatilo gotovinom, objašnjava uzroke nastalog stanja sindikalac Josip Marijanović.

Osnovni cilj razjedinjavanja radnika, po njegovu mišljenu, bio je spriječiti prosvjede koje je Stožer za obranu Sladorane najavio ako država svoj paket dionica odluči prodati Viru, s kojim se kao strateškim partnerom, smatraju zaposlenici, nitko u županjskoj šećerani neće posebno usrećiti. Na ovaj način, kada se međusobno optužujemo za izdaju, na ulicu mogu izvesti tek trećinu radnika, što znači da je bilo kakav prosvjed unaprijed osuđen na neuspjeh ističe Marijanović.

Nesnošljivost stvorena između radnika, koja se danas mogla osjetiti u zraku, opustošila je na početku prerade šećerne repe tvornički krug i u drugi plan potisnula motive za upis dionica ponuđenih stalno zaposlenim djelatnicima Sladorane. Oni su, naime, dobili mogućnost otkupa paketa od po 2000 dionica uz diskont od 70 posto, odnosno dionicu vrijednu 100 kuna mogli su kupiti za samo 30 kuna. Od 331 radnika dva se nisu odazvala javnom pozivu za kupnju.

Lokalpatriotizam

Većina djelatnika tvrdi kako se pri upisu dionica vodila lokalpatriotizmom, željom da sudjeluju u krojenju sudbine Sladorane, brigom za svoju i budućnost djece, dok je zarada od najmanje 260.000 kuna svima navodno bila manje važna. Uzalud nam sav novac koji ćemo možda dobiti kad poslije godina zajedničkog rada svi kroz izlaz ulazimo i izlazimo pognute glave, zaključuje jedan od šećeranaca.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav od mojih malih farmera :)