Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 18.12.2008.

Radionica za proizvođače sira Bjelovarsko-bilogorske županije

  • 572
  • 27
  • 0

Nakon Gospodarskog sajma - Sajma sira u Grubišnom Polju ukazala se potreba za edukacijom poljoprivrednika i poduzetnika u proizvodnom, poduzetničkom i pravnom području koji moraju zadovoljiti mali sirari ili oni malo veći. Radionica i seminar se bazirala na aktivnostima koje pomažu razvoju seoskog prostora, europski fondovi i potencijalni izvori financiranja, kreditne linije i poticajna sredstva, pravni okvir proizvodnje sira, minimalni uvjeti za proizvodnju sira, poljoprivredni proizvod i usluga u dvorištu i razvoj turističke infrastrukture.

Edukacija je održana 10., 15. i 16. prosinca 2008. godine u Vijećnici u Grubišnom Polju. Na radionici su se nastojala obuhvatiti područja koja nisu predviđena u nastavnom planu i programu srednje škole „Bartol Kašić" Grubišno Polje koja slijedi u siječnju sljedeće godine za obrazovanje odraslih za zanimanje mljekar-sirar.

Srednja škola iz Grubišnog Polja već je sudjelovala u edukaciji sisačko-moslovačkih sirara, zagrebačkih i jednog dijela proizvođača sira iz Bjelovarsko-bilogorske županije. No ovakve teme nisu obuhvaćene školskim programima, a jako su bitne malim sirarima koji kreću u ozbiljnije poduzetničke vode. Većina proizvođača sira još uvijek se ne osjećaju dovoljno snažni za ozbiljnije pothvate i plaše se investirati u finalni proizvod s kojim će konkurirati u nemilosrdnoj tržišnoj utrci.

Suradnjom Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Grubišnog Polja ukazalo se poljoprivrednicima - budućim poduzetnicima mogućnosti na koje se mogu osloniti proizvođači sira osim na vlastiti trud. U svakom slučaju informacije koju su dobili olakšat će im snalaženje u šumi propisa i ograničenja, ali i novih mogućnosti, koje se pružaju, ali uz određene uvjete i zakonitosti koje se moraju poštivati.

Područna služba HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije,
Darija Marković, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]