Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Poljoprivreda
  • 04.10.2008.

Radionica o okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta

Krešimir Kuterovac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja je kazao kako Hrvatska može vrlo brzo podići prosjek po gospodarstvu ako poljoprivredno zemljište koje bude predmetom daljnje privatizacije završi u rukama poljoprivrednika koji žive od poljoprivrede

  • 1.202
  • 60
  • 0

Prema Programu okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta koji je u pripremi, do 2020. godine moglo bi se okrupniti i staviti u funkciju 500 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, istaknuo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Krešimir Kuterovac na radionici pod nazivom »Iskustva iz provedbe projekta Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj«

Kuterovac je kazao kako Hrvatska može vrlo brzo podići prosjek po gospodarstvu ako poljoprivredno zemljište koje bude predmetom daljnje privatizacije završi u rukama poljoprivrednika koji žive od poljoprivrede. U tom slučaju vrlo brzo će se iskočiti u smislu same površine po gospodarstvu, dok će veći problem biti okrupniti parcele i čestice koje su sitne i male.

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu omogućit će da zemljište dobiju oni koji se bave poljoprivredom, a ne špekulanti. Na taj će se način omogućiti okrupnjavanje gospodarstava, a zakon će također omogućiti i da se kroz privatno poljoprivredno zemljište manja gospodarstva počnu okrupnjavati. Naime, netko tko ima tri hektara, kupit će hektar i on je već 30 posto okrupnio svoju površinu, rekao je.

Predviđeno je da bi upravo taj proces mogao biti dosta intenzivan i da bi se do 2020. na taj način 500 tisuća hektara moglo okrupniti i staviti u funkciju, kazao je Kuterovac.

Podsjetio je kako će novi zakon o poljoprivrednom zemljištu donijeti promjene u dijelu zaštite poljoprivrednog zemljišta te zaštite od šepkulacija poljoprivrednim zemljištem.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu trebao bi donijeti okrupnjavanje poljoprivrednih gospodarstava, povećanje korištenih poljoprivrednih površina te stavljanje u funkciju do sada nekorištenog poljoprivrednog zemljišta.

Cilj zakona je poboljšati upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem, smanjiti dio zemljišta koje je neobrađeno i omogućiti da privatno poljoprivredno zemljište postane osnov za okrupnjavanje poljoprivrednih gospodarstava.

Na taj će se način stvoriti povoljniji uvjeti za poljoprivredne proizvođače, jer je zemljište temelj svake poljoprivredne proizvodnje, pojasnio je Kuterovac.

Što se tiče Agencije za poljoprivredno zemljište kazao je kako bi trebala biti osnovana do kraja ove godine. [Hina]