Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski posao
  • 10.02.2021. 07:30
  • Njemačka

Rad u sezoni: Planirate u Njemačku?

Njemačka se poljoprivreda i ove godine oslanja na radnike iz Srednje i Istočne Europe. Što treba znati?

Foto: Depositphotos/vverve
  • 1.351
  • 62
  • 0

Njemačka je prije pandemije virusa Covid-19 u poljoprivrednim poslovima primala oko 300.000 sezonskih radnika godišnje. Broj ljudi koje treba ta vodeća ekonomija Europske unije je toliko velik da su u travnju i svibnju prošle godine, kada je lockdown zaustavio čitav svijet, napravili iznimku kada je riječ o ograničenju putovanja.

Tada je oko 40.000 sezonaca, uglavnom iz Rumunjske, ušlo posebnim čarter letovima jer je trebalo pobrati sav urod voća i povrća, krenuvši od jagoda i šparoga, navodi Migration Data Portal

Ta se zemlja uglavnom oslanja upravo na radnike iz Srednje i Istočne Europe, a tako će biti i ove godine jer - proizvodnja hrane ne može i ne smije stati. 

Prema njemačkom portalu Agrarheute, sezonski radnici u tu državu mogu nesmetano ući. Ograničenja za putovanja nema, osim za područja s visokim rizikom od zaraze mutirajućim virusom SARS-CoV-2, a prema popisu Robert Koch Instituta. 

Osim toga, Savezna je vlada utvrdila i pravila ulaska te karantene. Prema njima, negativan test na koronavirus ne smije biti stariji od 48 sati prilikom ulaska u zemlju, a dopušten je i PCR i brzi na antigene. Trošak testiranja snosi migrant ili njegov poslodavac, ovisno o dogovoru. 

Također, prema ovome portalu, radnici svoj ulazak u tu zemlju moraju prijaviti elektroničkim putem na web stranici einreiseanmeldung na kojoj se navodi sljedeće: "Ako ulazite u Njemačku iz inozemstva i ako ste boravili u rizičnom području posljednjih 10 dana prije ulaska, obvezni ste otići u karantenu u trajanju od 10 dana nakon ulaska u zemlju.

U rizična područja između ostalih spadaju Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina, no, na stranici napominju i to da se u obzir uzmu i mogući propisi o izuzimanju od provođenja karantene Savezne pokrajine u kojoj se nalazi vaše odredište. To znači da ona, po propisima pokrajina, može trajati i pet dana, računato od ulaska u zemlju, prilaganjem negativnog rezultata obavljenog testiranja. 

Kada je riječ o mjerama zaštite na radu, na stranicama Socijalnog osiguranja za poljoprivredu, šumarstvo i hortikulturu (SVLFG) možete naći dokumentaciju, praktične savjete i upute za rad. 

Prema tamošnjim pravilima, prije početka berbe moraju se formirati fiksne radne skupine od najviše četiri osobe. Ovisno o potrebi mehaniziranih strojeva, taj broj može biti veći i ići do 15 osoba. 

Ovih se radnih grupa treba pridržavati i prilikom smještaja sezonskih radnika, a moraju se poštivati i pravila o udaljenosti i nošenju zaštitne maske.

Hoće li se i kako nadležna tijela pridržavati kontrola, pokazat će vrijeme. Prošle su se godine događali razni propusti u kojima su stradavali najviše sezonski radnici. Tada su mediji pisali o neplaćenim prekovremenim satima, prljavim smještajnim kapacitetima, nepostojanju mjera protiv koronavirusa. Ostaje nam vjerovati kako nas je Covid-19 na najteži mogući način naučio da mu trebamo pristupiti s puno više opreza. 


Tagovi

Sezonski rad Njemačka Koronavirus Ulaz u zemlju


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo