AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Pun ceker u finalu za najbolju ideju socijalnog poduzetništva

Pun ceker u finalu za najbolju ideju socijalnog poduzetništva

Pun ceker - kupujmo lokalno

Pun ceker u finalu za najbolju ideju socijalnog poduzetništva

Datum: 10.11.2017. 18:00 |

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA stiže nam lijepa vijest da je njihova inicijativa, odnosno projekt Pun ceker – kupujmo lokalno ušao u veliko finale nagrade za najbolju ideju socijalnog poduzetništva koja se dodjeljuje u sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2017. godine.

Iz Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA stiže nam lijepa vijest da je njihova inicijativa, odnosno projekt Pun ceker - kupujmo lokalno ušao u veliko finale nagrade za najbolju ideju socijalnog poduzetništva koja se dodjeljuje u sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2017. godine. U natječaju za dodjelu EEPA 2017 nagrade sudjeluje 28 zemalja članica Europske unije te Island, Norveška, Srbija i Turska.

"Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017 (European Enterprise Promotion Awards - EEPA 2017) je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte/inicijative koje s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva, provode javna tijela samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima.

Prodaja poljoprivrednih proizvoda uz autocestu

Ova nagrada lansirana je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama", kaže se u priopćenju koje smo dobili od Razvojne agencije.

Inicijativom Razvojne agencije SI-MO-RA i sisačko-moslavačkog župana, Ive Žinića u ožujku 2014. godine započela je realizacija projekta Pun ceker - kupujmo lokalno, koji oko sebe okuplja lokalne proizvođače poljoprivrednih i ostalih nepoljoprivrednih proizvoda s područja Sisačko-moslavačke županije. Razvojna agencija SI-MO-RA je za potrebe projekta osnovala zadrugu Zajednicu proizvođača Sisačko - moslavačke županije (koja okuplja lokalne OPG-ove), a osnivači su Sisačko-moslavačka županija, Grad Hrvatska Kostajnica, općine Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lekenik, Majur i Sunja te županijska Razvojna agencija SIMORA. Upravitelj Zadruge je Valentino Valent.

U sklopu projekta otvorene su četiri trgovine s domaćim proizvodima Pun ceker: u Sisku, Novskoj, Kutini i na odmorištu Stari Hrastovi uz auto cestu Zagreb - Lipovac. Postavljanjem samih temelja projekta (okupljanje OPG-ova i plasman proizvoda kroz vlastite trgovine Pun ceker) stvoreni su preduvjeti za daljnji iskorak u poslovnoj infrastrukturi i jačanju prodajnih kanala. Naime, pored osnovnih načela projekta (poticanja i promocije lokalne proizvodnje i potrošnje), bitna intencija je i samoodrživost projekta čime bi se ostvarili značajni gospodarski učinci na lokalnoj razini.

SI-MO-RA: Velika potpora razvoju poljoprivrede

Vrijednost ovog projekta prepoznala je i redakcija Agrokluba, pa smo prošle godine opširnije pisali o toj inicijativi te o Razvojnoj agenciji koja je velika potpora razvoju poljoprivrede u Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala kvalitetu projekta Pun ceker - kupujmo lokalno, te će naši predstavnici prisustvovati svečanosti proglašenja pobjednika odnosno dodjele EEPA 2017 nagrada, koja će se od 22. - 24.11.2017. godine održati u Tallinu, Estonija. Grad Tallin odabran je jer Estonija obnaša dužnost rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU-a, koju je preuzela od Malte. Estonsko predsjedanje traje od srpnja do prosinca 2017", kaže se u priopćenju Razvojne agencije SI-MO-RA.

U samom finalu dodijelit će se dvije vrste EEPA nagrada: Pobjednicima u svakoj od ukupno pet kategorija te glavnom pobjedniku - Velika nagrada žirija (za kandidata odnosno projekt/inicijativu iz bilo koje od pet kategorija, koji je ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi).

Projekt je prijavljen u kategoriji Poticanje internacionalizacije poslovanja, a za potrebe natječaja bilo je potrebno predstaviti projektnu ideju u obliku video uratka kojeg vam predstavljamo u nastavku.

Broj pregleda članka: 458; Uspješnost članka: 58.9

Tagovi: Europska komisija, Europska nagrada, Europske unije, SI-MO-RA, EEPA 2017, Ive Žinića, Valentino Valent, Agrokluba, Tallin, Estonija.

Ključne riječi članka: pun, ceker, u, finalu, za, najbolju, ideju, socijalnog, poduzetnistva, projekta, ceker, poduzetništva, sisačko, nagrada, godine, agencije, razvojne, lokalne, velika, europska, proizvoda, projekt, ideju, moslavačke, županije, odnosno, lokalno, razvojne agencije, eepa 2017, sisačko moslavačke, moslavačke županije, sisačko moslavačke županije, potpora razvoju poljoprivrede, velika potpora razvoju, ceker kupujmo lokalno, najbolju ideju socijalnog


Vjekoslav Hudolin

Svi tekstovi autora

Autor Vjekoslav Hudolin

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Slike Pun ceker u finalu za najbolju ideju socijalnog poduzetništva