Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 12.01.2023. 15:00

Pucao u divlju svinju s prozora: U Italiji dozvoljen lov u gradovima

Divlje životinje su se udomaćile u Italiji, posebno u Rimu. Lovcima je dozvoljen odstrjel i konzumacija mesa. Nedavno je izbjegnuta tragedija u kojoj je 70-godišnjak pucao u svinju s prozora

Foto: Depositphotos/RnDmS
  • 190
  • 35
  • 0

Muškarac pucao s prozora u divlju svinju na ulici i pogodio automobil u vožnji - slučaj je o kojem pišu talijanski mediji ovih dana. Naime, tamošnja je vlada dozvolila lov na divlje životinje u urbanim područjima. Prilikom usvajanja proračuna za 2023. godinu Zastupnički dom u Rimu, u posljednjem je trenutku usvojio i amandman koji građanima daje ovlasti da mogu loviti divlje svinje na ulicama svojih gradova, navodi vasroma

Kome je dopušten odstrjel?

Predgrađa velikih talijanskih gradova neće više biti sigurni za divlje životinje koje su se ondje udomaćile. 

Licencirani i obučeni lovci od sada mogu pucati na životinje na periferiji gradova u slučajevima kada time ne ugrožavaju javnu sigurnost. To nije bio slučaj s muškarcem s početka priče budući da se radi o 70-godišnjaku kojemu je k tome istekla dozvola. Tragedija je izbjegnuta pukim slučajem. Metak je zaustavilo staklo na prozoru automobila, a 56-godišnjak koji je njime upravljao ostao je priseban i izbjegao moguću nesreću te pozvao policiju. 

Moguće je da se lovac poželio mesa divljači budući da ono nakon odstrhela može i konzumirati. Prije toga se mora, naravno, obaviti pregled od strane zdravstvene službe.

Na ovakvu je odluku utjecala sve veća populacija ovih životinja na ulicama gradova zbog čega je tamošnje udruženje poljoprivrednika Coldiretti pozdravilo tu mjeru. Prema njihovim podacima, njihov ukupan broj u toj zemlji je 2,3 milijuna.

Ozbiljna prijetnja

Postale su prijetnja zdravlju, radu i sigurnosti, rekao je čelnik Coldirettija Ettore Prandini tijekom rasprave u Zastupničkom domu.

Prestale su se bojati ljudi i sve više se približavaju kućama i školama, ulaze u parkove, uništavaju usjeve, napadaju životinje, opsjedaju stočarske objekte, izazivaju prometne nesreće i preturaju po smeću, požalio se Prandini. Prema studiji koju su naručili od istraživačkog instituta Ixè, u Italiji se svakih 48 sati dogodi incident koji uključuje divlju svinju.

Tome se protive opozicijske i ekološke organizacije, a glasnogovornik talijanskih Zelenih Angelo Bonelli najavio je prosvjede na nacionalnoj razini i žalbu Europskoj uniji.


Tagovi

Italija Divlje svinje Divlje životinje Lov na divlje svinje Tragedija Meso divljači Odstrjel


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰