Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 19.12.2022. 18:00

Prvi na svijetu: New Holland ima traktor na električni pogon koji može autonomno voziti

Pripada grupi lakih strojeva i idealan je za operacije gdje je potrebno manje snage, ali i buke. Koje su mu performanse i kada će u serijsku proizvodnju?

Foto: Facebook/Profi International
  • 1.125
  • 136
  • 1

New Holland je predstavio prototip traktora na električni pogon T4 Eletric Power na nedavno održanom događaju, "Tech Day" u američkom gradu Phoenix. Riječ je o prvom takvom traktoru na svijetu koji ima mogućnost autonomne vožnje, tvrde u ovoj kompaniji. 

Potpuno električni stroj

Ovo smatraju velikim napretkom nakon dugogodišnje posvećenosti razvoju mehanizacije u održivoj poljoprivredi, što se, ističu na svojim stranicama, posebno odnosi na alternativna goriva i tehnologiju elektrifikacije. Serijska proizvodnja se planira od kraja 2023. godine, najavljuju proširenu ponudu, ali i to da će biti dostupan pod sestrinskim brendom Case IH.

On pripada grupi lakih strojeva i idealan je za operacije gdje je potrebno manje snage. Ne stvara ispušne plinove što ga čini savršenima za mješovita gospodarstva, stočarske farme, radove u voćnjacima, specijalizirane namjene i radove na održavanju parkova i gradskih površina. Pokreće ga motor od 120 KS s maksimalnim obrtnim momentom 440 Nm koji se prenosi na sva četiri kotača. Dostiže maksimalnu brzinu od 40 km/h.

Baterije su dovoljne za cjelodnevni rad, a mogu se napuniti za osam sati sustavom za brzo punjenje. Postoje i četiri utičnice koje se mogu koristiti kao rezervno napajanje za druge uređaje, strojeve ili alate poput bušilice, aparata za zavarivanje i sl.

Ističu i da su vibracije koje proizvodi prigušene, a 90 posto je tiši zbog čega može se može koristiti za noćni rad u štalama.

Automatsko upravljanje

Naglašavaju da T4 Electric Power ima izvanredne performanse te da se odlikuje odličnom kontrolom u usporedbi s dizelskim strojem. Također i da ima niže troškove rada i održavanja jer su eliminisrni troškovi vezani za dizel.

Opisuju kako udobnu vožnju omogućava efikasna kontrola vuče, kao i lako mijenjanje brzina. Na krovu se nalaze senzori i kamere, a poljoprivrednici mogu aktivirati traktor putem aplikacije za pametne telefone. Režim Shadow Follow Me omogućava operaterima da sinhroniziraju strojeve da rade zajedno. Sustav koji prati sve u krugu od 360 stupnjeva otkriva i izbjegava prepreke. Upravitelj operacija može dodijeliti zadatke pojedinačnim uređajima. Omogućeno je prepoznavanje priključaka, kao i praćenje traktorskih performansi i napunjenosti baterije.

CNH industrijal pod ovim brendom nudi nekoliko alternativnih traktora s električnim pogonom: New Holland T4, nedavno predstavljenim LNG bioplinom te postojeći New Holland T6 Methan Power.


Tagovi

New Holland T4 Eletric Power Traktor Shadov Follow Me Električni traktor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]