Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.12.2008.

Prve Božićne jagode

PRVI REZULTATI OPERATIVNOG PROGRAMA JAGODA, ZAJEDNIČKOG PROJEKTA ZADRUGE “DOMOVINA” I CENTRA “MARIČIK”

  • 3.016
  • 145
  • 0

Još jedino nedostaje snijeg kako bi zaokružio pravu sliku vrijednosti jagoda koje upravo ovih dana dozrijevaju na šest lokacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajviše u Đakovštini.
Riječ je o rezultatima operativnog programa "Jagoda", zajedničkog projekta Poljoprivredne uslužne zadruge branitelja "Domovina" i Centra za poslovno savjetovanje "Marčik" u vertikalnom uzgoju jagoda u plastenicima.

- Osnovna ideja vodilja bila je ponuditi vlastite proizvedene jagode kada ih na tržištu - nema, dakle upravo sada - objašnjava Branko Stefanović, predsjednik Uprave “Marčika”, od kojega je i krenula cijela ideja, pa je stoga, prvo kao savjetnik, a potom, na želju članova, i kao financijski direktor, uključen u ovaj program.

Iako je, ne bez poteškoća, hrabro zamišljena ideja prošle godine zbog brzopletosti “urodila” neuspjehom, sada je posve drukčije stanje. Prema svim parametrima, jedinstven je to program u europskim razmjerima - od vertikalne sadnje do kompjutorski "navođenih" uvjeta; vlage, svjetlosti, topline i drugih elemenata. Ideja je bila da korisnici nastupaju zajednički, kao klaster. Svi se dobili unificirane plastenike, jedne za proljetni, a druge za jesenski uzgoj.


Jagode uz pomoć kompjutora


Već smo pisali i o prvim ovojesenskim urodima u plastenicima Juroš-plast obrta u Ivanovcima, sada smo gosti u plastenicima Krunoslava Andrića u Budrovcima. Ondje je proizvodnja sve vrijeme bila pod dirigentskom palicom Darija Sivaka.

- Podignuta su dva plastnika, oba površine 600 četvornih metara. Unutar njih sedam je redova s po 52 stupa, svaki stup nosi devet kalića. Znači ukupno 3.370 kalića u koje su, u rujnu desetak ljudi u dva dana posadila 13.500 sadnica - prisjeća je Sivak.

Sve daljnje aktivnosti, poput podizanja/spuštanja plastenika, održavanja idealne temperature i vlage u njima za što bolji prinos, uz svakodnevnu osobnu kontrolu, obavljaju se visokosofisticiranom, automatiziranom i kompjutorski kontroliranom opremom. Na tlu plastenika nemoguće je pronaći grumen zemlje, ono je pokriveno bijelim folijama, a vertikalni uzgoj omogućuje brzo branje, bez fizičkog naprezanja. U plasteniku je tako osigurana stalna dnevna temperatura od 20 stupnjeva dnevne i 12 stupnjeva Celzijevih noćne temperature. Vlažnost se održava na maksimalnih 80 posto. Navodnjavanje je organizirano sustavom “kap po kap”, a za tu svrhu osigurani su spremnici zapremine 6 kubika destilirane vode.

- Na taj način kod svih uzgajivača, a koji su, jasno, na različitim lokacijama, što podrazumijeva i vodu različite kvalitete, osigurali i tu vrstu uniformnosti, a sve s ciljem omogućavanja uvjeta za ujednačeni prinos - dodatno pojašnjavaju Tihomir Maletić i Igor Stefanović iz službe potpore u dobro organiziranoj logistici “Domovine”.


Pomažu i bumbari


Za onaj najosjetljiviji dio proizvodnje, oprašivanje, korišteni su bumbari “s nizozemskom putovnicom”, koji su, dokazuje to sadašnji urod između 3 i 4 tone, odradili odličan posao. No, tu priča naravno ne staje, u Budrovcima su posađene tzv. frigo sadnice koje će urod dati i u proljeće.
- Nakon berbe, jagode će na zasluženi odmor, od nekih 700 sati. Tada (pre)staju i kontrolirani plastenički uvjeti, sve do veljače, kada počinje proljetni dio priče. Sve s ciljem kako bi na tržište kao prvi došao naš novi urod plasteničkih jagoda - vele gotovo uglas Sivak i Stefanović.
U jesenskom ciklusu 2008. godine bit će proizvedeno oko 24 tone jagoda, a na proljeće na svih 16 lokacija očekuju 217,5 tona jagoda. Stefanović ističe zadovoljstvo činjenicom da su hipermarketi odmah, u prvom krugu pregovora s nositeljima programa "Jagoda", prihvatili proizvođačku cijenu i to njen gornji limit.

Kako bi ovaj projekt u konačnici dobio i znanstvenu podlogu, iz “Domovine” su na adresu pet visokoobrazovnih ustanova (u Osijeku, Kninu, Mostaru i Novom Sadu) poslali pozive s namjerom udruživanja na istraživanju i razvoju uzgoja i prerade jagoda. A oni sami planiraju proširenje proizvodnje na 100 lokacija, pa i okretanje k drugim, tržišno također unosnim kulturama
U jesenskom ciklusu 2008. godine bit će proizvedeno oko 24 tone jagoda, a na proljeće na svih 16 lokacija očekuju 217,5 tona jagoda

Suzana ŽUPAN i Dario KUŠTRO

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja