Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Burza Agro
  • 10.10.2013. 11:39

Prva u Hrvatskoj - osječka Burza Agro

Bit će to prva hrvatska burza poljoprivrednih proizvoda na kojoj će se, za početak, tržiti žitaricama - pšenicom i kukuruzom, a kasnije i svinjskim polovicama, ali i voćem

Foto: eatingdisorderpro.com
  • 1.588
  • 160
  • 0

U Osijeku će se 12. listopada održati osnivačka skupština prve burze žitarica u Hrvatskoj, pod nazivom Burza Agro Osijek. Poljoprivrednici će svoje proizvode, poglavito žitarice, odsad moći tržiti po svjetskim burzovnim cijenama, što je potpuna novost za hrvatske proizvođače. Istaknuo je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare prigodom predstavljanja projekta Burza Agro Osijek Ivan Novak, predsjednik inicijativnog odbora za njezino osnivanje. Osnovna djelatnost Burze će biti otkup viška poljoprivrednih proizvoda, prije svega žitarica te njihova prodaja na svjetskom tržištu, pri čemu će se stvoriti ravnopravna utakmica između ponude i potražnje - jer to danas poljoprivrednicima predstavlja najveći problem.

"S obzirom na to da je do sada u Hrvatskoj postojao kaos pri trženju i određivanju otkupne cijene pšenice, novoosnovana Burza omogućit će njegovo eliminiranje te će već u sjetvi odrediti cijenu žetve. U odnosu prema ovogodišnjih 1,05 kuna za kilogram pšenice, koliko su hrvatskim poljoprivrednicima plaćali otkupljivači, mi već sada nudimo 170 eura za tonu pšenice, odnosno 1,30 kn/kg za urod 2014. godine", rekao je Novak za Glas Slavonije.

Burza trenutačno raspolaže s rezervacijama za 100 do 150 tisuća tona pšenice žetve 2014. godine, a njezine mogućnosti bit će plasman 500 tisuća do milijun tona pšenice i kukuruza na svjetsko tržište na godinu. Burzu će pritom, prema već sklopljenim ugovorima, poslovno pratiti Sberbanka, Croatia banka i Zagrebačka banka, a u tijeku su pregovori i sa Splitskom bankom.

U početku će se Burza, naime temeljiti samo na pšenici i kukuruzu, a nakon određenog vremena tržit će i svinjske polovice i voće. Prema Novakovim riječima, već sada iskazano zanimanje za poslovanje s Burzom, veće je u onih koji su do sada otkupljivali nego u onih koji su prodavali svoje poljoprivredne proizvode.

"Kooperacija nas ne zanima. U početku za rezervaciju dajemo 20 posto u novcu tako da si poljoprivrednik može kupiti ono što mu je potrebno za početak. Oni prema nama nemaju nikakvu obvezu, ako nam vrati 20 posto koliko smo mu platili" pojasnio je Novak za Večernji List, princip rada na Burzi Agro. "Na neki ćemo način od dosadašnjih prekupljivača koji imaju skladišta i silose tražiti usluge, ali planiramo u roku od dvije godine izgraditi sami svoju logistiku", pojašnjava.

Prema Novakovim riječima, kapital kojim se osniva Burza Agro Osijek privatne je naravi. Dolazi iz EU i cijelog svijeta, a nositelj organizacije projekata je Euro-broker servis, koji radi s cijelim svijetom, uz vlastiti kapital od oko šest milijardi eura.

Foto: eatingdisorderpro.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Burza Agro Pšenica Kukuruz Trženje Osijek Ivan Novak Otkup Žitarice Voće Otkupljivači

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.