Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija za groš
  • 17.04.2014. 11:10

Prva javna dražba "ilegalne" voćne rakije

Carinska uprava u Osijeku pozvala je sve pravne i fizičke osobe na dražbu na kojoj se na prodaju nudi 5.113 litara voćne rakije u rinfuzi koja je zaplijenjena poljoprivrednim proizvođačima. Satira je to 21. stoljeća.

Foto: depositphotos.com
  • 534
  • 79
  • 0

Neki bi rekli, gore ne može. Ali može. I hoće. Vrhunac je nepravde nanesene tradiciji kada se pred našim očima otvore prastari kovčezi prepuni požutjelih priča koje odavno nema tko čitati. Na poseban način, potresan je to dijalog koji ide u prilog demografskoj tragediji koja već naveliko pustoši Hrvatsku. Prigodan je ovo uvod u poziv Carinske uprave u Osijeku, koja na svojoj stranici, zainteresirane pravne i fizičke osobe zove na dražbu u Područnom carinskom uredu, na kojoj se na prodaju nudi 5.113 litara voćne rakije u rinfuzi. Riječ je naime, o prvoj javnoj dražbi voćne rakije koju su djelatnici Carine oduzeli osobama koje su tu rakiju proizvodile, ili prodavale kršeći zakone i Pravilnik o trošarinama. Kršili su zakon, tradicijom i običajima. Potencijalni kupci, kažu, mogu biti pravne i fizičke osobe - obrtnici registrirani za proizvodnju i promet jakih alkoholnih pića koji imaju registrirana trošarinska skladišta.

Na rakiju s javne dražbe mora se platiti i trošarina!

I ne samo to. Tužna istina je da se na njihovoj nesreći još uvijek može zaraditi. Nametnuti i PDV, ali i trošarinu na rakiju. Trošarinu na život na selu koji je egzistirao davno prije bilo kakvih pravila, koji je podigao grad i ljude koji mu danas vraćaju na, blago rečeno, čudan način. Prije dražbe, zainteresirani su obvezni uplatiti polog od 10 posto početne cijene rakije. Kako se navodi u pozivu na dražbu, “jačina rakije je u rasponu od 38 do 45 posto.” Početna prodajna cijena za litru alkoholog pića u rinfuzi iznosi četiri kune. "Prodajna cijena koja bude postignuta na javnoj dražbi bit će uvećana za iznos PDV-a", navodi Carina uz opasku da će kupac još naknadno morati platiti trošarinu na tu rakiju.

A evo nešto više o planu i programu. Rakija se nalazi u skladištu PCU Osijek i potencijalni kupci mogu je vidjeti i provjeriti njezinu kvalitetu u petak 25. travnja i to od 9 do 11 sati. Poslije probe, dražba je zakazana za 12 sati i prodaja ide skupno po modelu viđeno-kupljeno, navode u Carini, dodajući da se prodaje bez garancije te da je obveza kupca u slučaju potrebe ishoditi potrebne dozvole ili isprave. Međutim, kakva god bila ta rakija, od nje će nastati prepečenica, jer će se kupac morati obvezati na redestilaciju. Ambalaža u kojoj se nalazi rakija nije predmet javne dražbe.

U i ovako napuštenim selima postoje ljudi koji su, ostavši sami, kao posljednji stanovnici preuzeli ulogu čuvara tog svijeta ugašenih ognjišta i bolnih uspomena nekadašnjeg života. Raseljene kuće još uvijek čuvaju punu istinu i inventar svojih bivših domaćina, a danas se njihova baština prodaje na javnoj dražbi. I dalje će one skrivati desetljeća samoće i tišine, nepravde i prijezira, jer selo je danas, očito na prodaju. Selo za groš.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Javna dražba Ilegalna rakija Proizvodnja rakije Trošarine PDV Zakon o trošarinama Pravne osobe Fizičke osobe Život na selu Prodaja sela Aukcija sela Pravilnik Običaji Tradicija Uzgoj voća Redestilacija Carinska uprava Osijek Demografska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."