Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 22.11.2017. 12:35

Provedena inspekcija voća i povrća u trgovačkim lancima, pali i optužni prijedlozi

Poljoprivredna inspekcija provela je akciju kontrole voća i povrća u trgovačkim lancima.

Foto: Bigstockphoto/Chepko Danil Vitalevich
  • 2.200
  • 150
  • 0

Ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kao i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama, provela je poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Inspekcijski nadzori, stoji u priopćenju ministarstva, provedeni su kod 123 najznačajnijih trgovačkih lanaca koji su trgovci voćem i povrćem upisani u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 partije (lotova) nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostale 30 partije (lotova) nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

Podneseno 13 optužnih prijedloga

Od ukupno 123 trgovaca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima. Na temelju utvrđenih činjenica, inspektori su podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva.

"Radi potrošača, ali i radi naših proizvođača objavljujemo podatke o svim prekršiteljima u području hrane. Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila. Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati temeljem istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na jednu višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore", rekao je ministar Tomislav Tolušić, stoji u objavi.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je sljedeće:

  • je li trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem,
  • udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima,
  • jesu li proizvodi propisano označeni - je li navedena vrsta proizvoda, zemlja podrijetla proizvoda te klasa, sorta ili komercijalni tip (ukoliko je za proizvod propisan posebni tržišni standard)
  • sljedivost kod označavanja proizvoda usporedbom ulaznih i izlaznih računa
  • je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.

Detaljni rezultati inspekcijskog nadzora dostupni su ovdje.

Foto: Bigstockphoto/Chepko Danil Vitalevich


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Inspekcija Voće i povrće Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]