Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 30.04.2022. 11:00

Provedbu novog ZPP-a odgoditi do 1. siječnja 2024?

Na skupštini Copa-Cogece potvrđeno je i da će se ove godine u listopadu najveće okupljanje poljoprivrednika ovog europskog udruženja održati u Hrvatskoj. Točnije, u Šibeniku, navodi HPK.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 354
  • 53
  • 0

Na skupštini europskog udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca u Bruxellesu, o stanju na tržištu u ovoj kriznoj situaciji, razgovaralo se i s povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim.

Ruska invazija na Ukrajinu ozbiljno je utjecala na trgovinu poljoprivredno prehrambenim proizvodima, povećala troškove proizvodnje te ograničila pristup inputima (gnojivima, sirovinama za proizvodnju hrane za životinje i dr.), ali i bitno utjecala na sigurnost i opskrbu hrane.

Između ostalog, navode iz Hrvatske poljoprivredne komore, razgovaralo se o privremenom odstupanja od obveza ekološke zaštite, aktiviranju krizne pričuve u iznosu od 500 milijuna eura (koju države članice mogu nadopuniti do 200 posto doprinosa EU), potporama za privatno skladištenje za sektor svinjskog mesa te prijedlozima okvira za državne potpore i dr. 

Prvi čovjek HPK, Mladen Jakopović je sudionike podsjetio kako je Hrvatska imala rat u ranoj povijesti i otkako je Komora 2014. godine postala član Copa-Cogece stalno upozorava na stavljanja poljoprivrede kao važnog dijela nacionalne sigurnosti.

Očekivanja od ovogodišnje žetve

Izvijestili su kako bi žetva u Hrvatskoj mogla biti nešto bolja nego godinu prije, pripremljena je proljetna sjetva, a počele su i pripreme za jesensku sjetvu.

"O mogućim posljedicama povećane potražnje na tržištu EU također treba ozbiljno razmisliti, ali nećemo odustati od načela solidarnosti s Ukrajinom", izjavio je Jakopović.

Govorio je i o tome da je Vlada donijela niz mjera za osiguranje sigurnosti opskrbe hranom poput smanjenje marže na plavi dizel i pomoći za nabavu mineralnog gnojiva.

Kako bi motivirali poljoprivrednike na povećanje strateški važne proizvodnje, HPK je na skupštini zatražila privremeno povećanje obujma vezanih plaćanja. Ukupni volumen dobrovoljne povezane potpore trebao bi se privremeno povećati na 20 posto (maksimalno 4% za bjelančevine), a ne samo preraspodijeliti unutar sadašnjih 15 posto. 

Odgoda novih pravila ZPP-a?

"Vremenski okvir za provedbu novih pravila Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) već sada je vrlo zahtjevan te očekujemo rizike provedbe na strani poljoprivrednika kao i državnih institucija. Stoga smo zatražili da naše udruženje Copa Cogeca usvoji zahtjev da se provedba novog ZPP-a odgodi za jednu godinu do 1.1.2024.", zaključio je predsjednik HPK.

Skupština je raspravljala i o mogućnosti ukidanja uvoznih kvota za poljoprivredne roba iz Ukrajine. Države članice i nove države članice Višegradske skupine (V4), među kojima je i Hrvatska, stale su uz poljoprivrednike Ukrajinu, ali su i tražile od Europske Komisije procjenu utjecaja na tržište EU na navedenu odluku.

Ujedno, Copa Cogeca još je jednom potvrdila da će se ove godine u listopadu najveće okupljanje poljoprivrednika ovog europskog udruženja održati u Hrvatskoj, točnije u Šibeniku od 12. do 14. listopada, priopćila je Hrvatska poljoprivredna komora (HPK). 

"Sa zadovoljstvom vas ponovno pozivamo na ovaj kongres u Hrvatskoj. Naši poljoprivrednici se raduju što će Vas ugostiti tijekom posjeta, a također ćete uživati na jadranskoj obali i moru, domaćoj hrani tijekom dvije večeri te posjetiti naša uspješna obiteljska poljoprivredna gospodarstva", naglasio je Jakopović. 

Kazao je kako je Šibenik jedno od područja s najvećom biološkom raznolikošću u Hrvatskoj, poznato po proizvodnji maslinovog ulja, proizvodnji vina i održivim pašnjacima za proizvodnju ovaca/koza.


Tagovi

Copa-Cogeca HPK Skupština Sastanak Mladen Jakopović


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]