Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalne blagajne
  • 09.07.2013.

Prosvjednici najavili tužbu: Imat ćete lex tržnice!

Nakon što su od novinara saznali da ministar financija Slavko Linić ne odustaje od uvođenja fiskalizacije na tržnicama, prosvjednici na Markovu trgu pozvali su sve koji su obveznici fiskalizacije od 1. srpnja da se fiskaliziraju u roku koji je dao ministar te da počnu raditi u skladu sa zakonom, ali su najavili tužbu pred europskim sudovima. Prosvjednici su se razišli nakon razgovora u Hrvatskome saboru s predsjednikom Odbora za financije Srđanom Gjurkovićem

Foto: RGBStock.com
  • 356
  • 17
  • 0

Naime, ministar financija Slavko Linić kazao je da izuzetaka u fiskalizaciji neće biti te kako nema potrebe za moratorijem od tri mjeseca, što su tražili trgovci na tržnicama, jer je bilo dovoljno vremena da se svi pripreme.

Linić je kazao da zahtjeva može biti, ali da su oni u suprotnosti sa zakonom o fiskalizaciji i ako se napravi izuzetak na tržnicama, onda se fiskalizacija ne treba primijeniti ni na ugostitelje, liječnike ili odvjetnike.

Izuzetaka nema, Ministarstvo financija nema što dodati, istaknuo je Linić. Pritom je podsjetio da je Zakon o fiskalizaciji donesen potkraj prošle godine te su u njemu jasno definirani rokovi kad koje djelatnosti trebaju ući u sustav, zbog čega moratorija nema te nema ni potrebe za njim.

Istaknuo je da je on na svoju ruku najavio da na tržnicama prvi mjesec neće biti nadzora. Time im dajemo mogućnost da se pripreme ako su shvatili da se neće moći nagađati s Vladom, kazao je Linić, zaključivši da se o fiskalizaciji sve zna već devet mjeseci.

"Napravili ste propust!"

Najavljujemo tužbu pred europskim sudovima jer je pri donošenju Zakona o fiskalizaciji i primjeni istog za prodaju na otvorenom na tržnicama i međunarodnim manifestacijama, kao što su sajmovi, prigodne prodaje, proštenja i kirvaji, napravljen propust, izjavio je novinarima predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Imamo lex Perković, imat ćemo i lex tržnice, poručio je Pervan. Rekao je da je organizatorima tržnica i međunarodnih manifestacija na otvorenom onemogućen rad te trgovcima i pravnim osobama iz EU onemogućen pristup prodaji na otvorenom u Hrvatskoj, koja je sada jedinstveni prostor Unije.

Kazao je da pravne osobe iz zemalja EU-a nisu u mogućnosti provoditi Zakon o fiskalizaciji. Ne mogu pribaviti certifikat Fine, naplatni uređaj i knjigu računa ovjerenu od Porezne uprave jer nisu registrirani u Hrvatskoj nego u matičnim državama.

"Prekršeno je više prava!"

Pervan je zaključio da je prekršeno više prava i učinjena nesaglediva šteta i sramota Hrvatskoj te da su, nažalost, svoja prava prisiljeni štititi pred institucijama Europske unije. Nakon toga Pervan je s nekoliko svojih kolega otišao u Hrvatski sabor, na razgovor s predsjednikom Odbora za finacije Srđanom Gjurkovićem.

Prosvjednici, njih oko 600, na Markovu trgu s transparentima i zastavama Hrvatske i Europske unije, okruženi policijom, čekaju njihov povratak. Zagrebačkim su se prosvjednicima još jutros pridružili i oni iz Rijeke, Karlovca, Siska, Varaždina, Bjelovara, Slavonskog Broda, Osijeka, Đakova, Šibenika te Omiša.

Oko 11.30 stigli su na Markov trg kako bi od Vlade zatražili paušalno oporezivanje, a ne ono putem fiskalnih blagajni, te moratorij od tri mjeseca, kako bi se dogovorili uvjeti rada.

Nezadovoljni trgovci ističu da nemaju uvjete za provedbu fiskalizacije. Kažu, nisu dovoljno educirani te imaju loše uvjete za rad - otvoren prostor, nemogućnost provođenja struje, loša zaštićenost štandova.

Tražimo reviziju proizvodnje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uređenje veleprodaje, na način da se makne gotovina iz optjecaja, plaćanje samo virmanskim karticama. Tražimo uklanjanje anomalija s naših tržnica, a među njima je prodaja s ruke, odnosno divlja prodaja tik uz tržnice. Također, tražimo micanje svih obrta i tvrtki koji su u blokadi, a nisu ušli u predstečajnu nagodbu, tako da maknemo nelojalnu konkurenciju s tržnica, što je i dužnost Vlade, odnosno državnih institucija, rekao je Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica, prije nego što je stigao Linićev odgovor.

"Nema tu sive ekonomije, već mukotrpne borbe za preživaljavanje!"

Prosvjed protiv fiskalizacije na tržnicama održan je i u Splitu. Prosvjednici su bučno zviždali tražeći moratorij od tri mjeseca na primjenu fiskalizacije te uvođenje paušalnog poreza umjesto fiskalizacije i poboljšanje uvjeta na radnome mjestu.

Glavni provjerenik Hrvatske udruge sindikata za Dalmaciju Jozo Marić upozorio je da se uvođenjem fiskalizacije dovodi u opasnost opstanak stoljetne tradicije i običaja na splitskom Pazaru. Laž je da se na tržnici u Splitu odvija siva ekonomija. Na toj tržnici odvija se mukotrpna borba prodavača za preživljavanje njihovih obitelji, rekao je Marić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar sastao se poslijepodne s predstavnicima prodavača na gradskim tržnicama i u ribarnicama te tvrtke Tržnice-Hippos, koja je koncesionar tržnica, i predstavnicima Hrvatske udruge sindikata (HUS) i dogovorio kako je nužno žurno poboljšati uvjete rada prodavača na splitskim tržnicama i u ribarnicama.

Foto: RGBStock.com


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Fiskalne blagajne Fiskalizacija Tržnica Slavko Linić Niko Pervan Prosvjedi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]