Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 11.02.2022. 16:30

Prosvjedi poljoprivrednika širom Srbije: Više ne možemo izdržati!

Ovo je zadnje vrijeme, mi više ne možemo izdržati. Srpski seljak je danas na koljenima, on je osiromašen, izjavio je Predrag Veljković, poljoprivrednik iz Roćevića kod Kraljeva.

Foto: Depositphotos/witoldkr1 (ilustracija)
  • 397
  • 183
  • 0

Srpski poljoprivrednici su jučer (10. 2.) prosvjedovali u nekoliko mjesta u zemlji zahtjevajući jeftinije mineralno gnojivo i dizel gorivo, kao i više iznose subvencija po hektaru. Članovi udruženja "Dolovački paori" prije podne su održali prosvjednu vožnju s dvadesetak traktora kroz to mjesto, a sve je osiguravala policija, prenosi RTV.

"Ne može se više poslovati s ovim cijenama na tržištu, osim s gubitkom. Cijena uvoznog gnojiva od 750 eura po toni treba biti maloprodajna, a država subvencionirati nabavu s 30 dinara (1,92 kn, op.ur.) po kilogramu, kako bi svatko od nas mogao baciti 300 kilograma gnojiva po hektaru, da bismo imali normalne prinose. Mislim da to država može i mora napraviti i izaći nam u susret", rekao je predsjednik navedenog udruženja za Tanjug.

Na puteve izašli i Šumadinci

Također, svoj su revolt jučer izrazili i batočinski poljoprivrednici u šumadijskoj regiji, gdje se na parkingu raskrižja auto-puteva Beograd - Niš - Kragujevac okupilo njih 50-ak s 20-ak traktora. 

"Izašli smo na prosvjed jer se konstantno već 30 godina sve radi naopako protiv poljoprivrede i čovjeka koji je na selu. Najveći problem što je umjetno gnojivo i gorivo nenormalno skupo, a subvencije smanjene. Pitanje je kako će se preživjeti. I to je najveći razlog što smo izašli", rekao za Agroklub Zoran Todorović, poljoprivrednik iz Kijeva kod Batočine i jedan od organizatora prosvjeda.

Ovaj dogovoreni skup bez blokade puteva, kako kaže Todorović, organiziran je kao podrška seljaku i završen je vožnjom kroz centar Batočine.

"Ukoliko nitko ne čuje ovaj glas, nastavit ćemo, ovo je samo početak."

Kako prenosi N1, nezadovoljni su bili i oni u Roćevićima kod Kraljeva.

"Hoćemo sad svako selo, svaka regija, jedan po jedan izlaziti i blokirati put? Pozvat ćemo i svoje obitelji, izaći ćemo s djecom, izaći ćemo svi. Ovo je zadnje vrijeme, mi više ne možemo izdržati. Srpski seljak je danas na koljenima, on je osiromašen", izjavio je za ovaj medij Predrag Veljković, poljoprivrednik iz Roćevića.

Na redu Šapčani

Mediji javljaju da je okupljanje manjeg broja poljoprivrednika održano u centru Uba, te da su prosvjedovali i oni iz okolice Zrenjanina. A, kako se dalje piše, danas će na ulicama biti i proizvođači iz Šapca, okupljeni u skup simbolično nazvan "Minuta do dvanaest".

Treba napomenuti da je Vlada Srbije usvojila uredbu o ograničenju visine cijena naftnih derivata kako bi, navode, spriječili veći poremećaj i očuvali životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabilježen njihov rast, a što je direktno utjecalo na povećanje i za druge robe i usluge.


Tagovi

Protesti Srbija Srpski seljak Poljoprivredni proizvođači Marko Bojtar Zoran Todorović Predrag Veljković


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić