Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 15.03.2023. 15:00

Prosvjedi farmera: Poljska će tužiti ministra, BBB na izborima, Wojciechowski smiruje situaciju

U Nizozemskoj osnovan Poljoprivredni građanski pokret koji očekuje visok rezultat na pokrajinskim izborima. U Poljskoj će tužiti ministra poljoprivrede jer je ratare doveo u zabludu. U tri zemlje se najavljuje generalni prosvjed i formiranje zajedničkog foruma

Foto: Facebook/Protest Rolników
  • 719
  • 191
  • 1

Europski poljoprivrednici sve više strahuju za budućnost i opstanak što jasno daju do znanja i organiziranjem prosvjeda. Ovih dana su izašli na ulice Bugarske jer se protive uvozu žitarica i suncokreta iz Ukrajine. 

Stranka farmera u Nizozemskoj

U Nizozemskoj ovaj vid otpora ima i političke konotacije. U toj se zemlji danas održavaju pokrajinski izbori koji će odrediti sastav Senata, a među strankama je i Poljoprivredni građanski pokret (Boer Burger Beweging - BBB). Euractiv piše da će BBB iskoristiti val prosvjeda protiv vladine politike zaštite okoliša te da bi mogao osvojiti 13 od ukupno 75 mjesta u Senatu, koji ima ovlasti blokirati zakone dogovorene u Donjem domu parlamenta, čak više od konzervativne stranke VVD, aktualnog premijera Marka Ruttea. 

Najavili prosvjed od 100.000 poljoprivrednika, došlo ih "samo" 25.000

BBB smatra da je problem s onečišćenjem dušikom na farmama preuveličan i da će ograničenja koje sadašnja vlada planira, dovesti do zatvaranja farmi i nestašica proizvodnje hrane. 

Tužba protiv ministra

U Poljskoj su farmeri od početka godine na ulicama. Tamošnji proizvođači ukazuju na tešku situaciju na tržištu, na pad cijena žitarica na svjetskim burzama, rat koji je doveo do priljeva robe preko istočne granice te niskim cijenama stavio poljoprivredu te zemlje pred zid. 

Skladišta su puna (Foto:  Depositphotos/Denisfilm)

Ističu da se osjećaju prevareno od strane Vlade. Ministar Henryk Kowalczy je savjetovao da skladište urod, ali zbog pada cijena sada su u gubitku. Danas je objavljena informacija da će protiv Kaczyńskog podići tužbu. 

"Izbrojali smo najmanje šest javnih istupa Henryka Kowalczyka kao potpredsjednika vlade i šefa ministarstva poljoprivrede, u kojima je tvrdio da poljoprivrednici trebaju skladištiti žitarice jer će porasti otkupne cijene. To je rekao kao predstavnik poljske vlade, a poljoprivrednike je doveo u zabludu i izložio ih strašnim gubicima", rekao je za Farmer Bronisław Węglewski, predsjednik Poljoprivredne komore vojvodstva Łódź. 

Poljoprivrednici su razočarani, jer kako vrijeme odmiče cijene njihovih proizvoda su sve niže i skoro da nema potražnje za njima. Nova sjetva je pred vratima, a inputi su sve skuplji. 

Sindikat poljoprivrednika Solidarnost je najavio nastavak protesta i protiv uvoza šećera i živine iz Ukrajine, a sličnog su mišljenja i ostale organizacije poljoprivrednika Agrounia i Prevareno selo. Sve je izgledniji generalni prosvjed u Varšavi.

Ujedinjeni ratari

Također, granske organizacije iz Poljske, Rumunjske i Bugarske su najavile formiranje zajedničkog foruma i pozivaju ostale zemlje da im se pridruže. Njihov poziv je upućen Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta, ministrima poljoprivrede, eurozastupnicima. Nastoje iznijeti probleme koji, kako kažu, ne stižu do Europske komisije čija politika nema veze s realnošću na terenu.

Ponavljaju da je najveći problem ostanak ukrajinskih žitarica u ovim zemljama te da više ne mogu izdržati pritisak. Iz Bugarske upozoravaju da se žitarice iz EU i Ukrajine ne smiju miješati, jer se proizvode različitim tehnologija. U Ukrajini su dozvoljena sredstva koja su zabranjena u EU. S pravom se pitaju zašto se njima nalaže da organiziraju proizvodnju po pravilima kada to u ovom slučaju nije važno.

Janusz Wojciechowski, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu, smiruje situaciju. Priopćio je da je samo pitanje dana kada će se odobriti pomoć koja se priprema za Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku, zemlje koje su najviše pogođene uvozom iz Ukrajine. Jasno je da će se aktivirati sredstva iz kriznih rezervi koja su predviđena proračunom ZPP-a.


Tagovi

Forum poljoprivrednika Poljska Janusz Wojciechowski Bugarska Nizozemska Prosvjedi poljoprivrednika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!