Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.12.2008.

Prosvjed u Brnazama: zakupci zemlje protiv koncesije

Po prijedlogu Gradskog poglavarstva, zakupcima bi, od sadašnjih 435 hektara, za zakup ostalo svega oko 120 do 130 hektara

  • 751
  • 36
  • 0

Nositelji 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa širega sinjskog područja, koji kao zakupci koriste državno zemljište u Sinjskom polju, a zakup im istječe dogodine, okupili su se u Brnazama, na imanju Ivana Putnika, predsjednika Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije, radi prosvjeda protiv namjere sinjske vlasti da donese novi program raspolaganja tim zemljištem.

- Po prijedlogu Gradskog poglavarstva, nama bi, od sadašnjih 435 hektara, za zakup ostalo svega oko 120 do 130 hektara. Iz cijelog kompleksa izdvojilo bi se 180 hektara za koncesiju, na što mi kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne možemo računati jer prednost imaju trgovačka društva. Od preostalih 255 hektara, dobar dio vratit će se bivšim vlasnicima koji su bez zemljišta ostali u vrijeme komunističke vlasti. Po našim informacijama, vratit će se više od 100 hektara. Ako nam uzmu zemlju, što ćemo mi raditi i od čega će živjeti naše obitelji?, kaže Ivan Putnik.

Delegacija poljoprivrednika bila je kod gradonačelnika dr. Ivana Nasića, a odredili su i izaslanstvo koje će se uputiti na sjednicu Gradskog vijeća kada se bude raspravljalo o prijedlogu novog programa gospodarenja državnim zemljištem na sinjskom području. Poljoprivrednici zahtijevaju da se svih 435 hektara dade u zakup obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, i to na zakonom maksimalno dopušteni rok, nikako kraći od 10 godina. Iz ukupne površine prethodno treba odrediti i izuzeti parcele namijenjene za povrat bivšim vlasnicima, a dok se povrat realizira, to zemljište treba davati u jednogodišnji zakup.

Poljoprivrednici tvrde da kvalitetno obrađuju sve zemljište koje su dobili u zakup uz primjenu svih agrotehničkih mjera. Uložili su u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, stvorili su međusobni lanac ratara, povrtlara i stočara, pa je na to zemljište u posljednjih pet godina uneseno više stajnjaka nego u 50 godina prije.


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kaže on, raste ti korov u bašči. Nije to korov nego živi malč, a u njemu rikola, blitva, kadulja, lavanda, ružmarin... Da ne rastu i puževi, bilo bi i salate. A imamo i prirodnu gnojidbu ;)