Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Posavina
 • 06.09.2023. 10:30
 • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Prosvjed poljoprivrednika u FBiH: Blokirat će cestu i ostati do ispunjenja zahtjeva

Popustilo je strpljenje poljoprivrednika. Prosvjednom kolonom koju će činiti oko 100 traktora sutra će blokirati put Orašje - Tuzla.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
 • 1.215
 • 279
 • 1

Stotinjak traktora naći će se u četvrtak, 7. rujna, u prosvjednoj koloni na dionici puta Orašje - Tuzla. Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih dijelova Federacije BiH na ovaj će način izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnim statusom u ovom sektoru.

Popis zahtjeva čije ispunjenje traže prosvjedom i blokadom ceste, već je spreman za slanje na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, potvrdio je za Agroklub predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje, Perica Marošević.

"Izlazak na cestu je naš prvi potez upozorenja, a u slučaju ignoriranja isti ćemo pooštriti i proširiti. Želimo se izboriti za naš boljitak, pa čak i opstanak pojedinih poljoprivrednih proizvođača", rekao je Marošević. 

Blokada ceste

Poljoprivrednici će se okupiti sutra u 10 sati na stadionu HNK Orašje, a nakon sastanka će u 12:00h uz policijsku pratnju traktorima krenuti u blokadu ceste Orašje-Tuzla. Na sporednoj cesti će biti omogućen prolaz hitnim slučajevima.

S prosvjeda u Orašju 2014. (Facebook/SUP ŽP)

Popis zahtjeva za okončanje prosvjeda:

 • Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha (304,58€)
 • Trenutna isplata dospjelih poticaja.
 • Hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesensku sjetvu
 • Ukidanje obaveznog prilaganja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena.
 • Uvid u popis korisnika i njihov traženi iznos za mjeru "Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda" iz programa kapitalnih ulaganja. Promijeniti pravilnik navedene mjere jer 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok se ostalih 55% odnosi na 2.966 subjekata u ostalim mjerama.
 • Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom.
 • Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

Izdržati do kraja

Na pitanje koliko planiraju ostati na putu, Marošević ističe kako bi volio da uopće ne dođe do blokade, ali da su spremni i na višednevne prosvjede.

"Možemo biti tri sata, ali i tri dana, pa i više. Sve dok se naši zahtjevi ne ispune", kaže nam.

Nakon "nikad gore godine" kada je riječ o prinosima i vremenskim nepogodama, kašnjenje novčane potpore je, prema riječima proizvođača, posljednje što im treba. Na pragu jesenske sjetve, još čekaju onu obećanu s proljeća. Za to vrijeme cijene repromaterijala su “podivljale”. Proizvođači navode kako bi, da su imali sredstva ranije osigurali gorivo, kada je bilo jeftinije.

"Cijena sjemenske pšenice je 1,85 KM (0,94€), znači šest kilograma trenutne cijene pšenice trebaš dati za kilogram sjemenske. Nama, na primjer, za 70 hektara treba 33.000 KM (16.752€) samo za sjeme", precizira diplomirana inženjerka agronomije Snježana Kopačević iz "Mlin-ko-Kopačević" u Donjem Svilaju kod Odžaka i navodi kako je to samo jedna njihova radna jedinica.

Pojašnjava time i zahtjev posavskih poljoprivrednika za ukidanje fiskalnog računa sjemenske pšenice kao uvjet za odobrenje potpore. Ona navodi da bi poljoprivrednici, ako je riječ o kvaliteti, bez problema mogli sijati svoje sjeme.

"Oni su naša članica, red je, a i moramo im dati podršku. Sjetva je na pragu i svakim dan je sve skuplje, a pomoći nema. Gorivo je skuplje nego prošle sezone, a i gnojivo poskupljuje", rekao je za Agroklub, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, potvrdivši da će i on put Orašja krenuti sutra. Svoju potporu potvrdili su i predstavnici Udruženja "Sela Semberije i Majevice".


Tagovi

Protest poljoprivrednika Blokada ceste Orašje - Tuzla Kolona traktora Perica Marošević Snježana Kopačević Nedžad Bićo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]