Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZMAG
  • 22.12.2013. 09:50

Prošle godine ugašeno čak 3.000 OPG-ova

Lani je zatvoreno 3.000 OPG-ova, a Hrvatska je uvezla hrane u vrijednosti 2,5 milijarde dolara. Voće proizvodimo na 3% površine, a povrće na 0,41%

  • 770
  • 152
  • 0

Zelena mreža aktivističkih grupa ZMAG zajedno sa 43 OPG-a i udruge za proizvodnju hrane u Hrvatskoj, nedavno je poslala otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću i ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini. Podaci koje je iznijela u njemu, alarmirajući su. "Kako je moguće osigurati naše osnovno ljudsko pravo na zdravu, lokalno proizvedenu hranu ako se cjelokupni prehrambeni sustav temelji na uvozu?", stoji u pismu.

U Hrvatskoj je od prošle godine zatvoreno 3.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Uvoz hrane u iznosu od 2,5 milijarde dolara smanjio je proizvodnju za 9,9 posto. Na samo tri posto površine proizvodimo voće, a na 0,41 posto povrće. Od prehrambenih proizvoda kojih imamo dovoljno za naše potrebe su samo meso peradi, pšenica, kukuruz, jaja i vino.

"Uvozimo hranu dok nam je u proizvodnji ostala neiskorištena polovina poljoprivrednih površina. Linearni sustav poticaja ne štiti mala gospodarstva pa 1 posto velikih gospodarstava ubire 40 posto sredstava bez efekta na povećanje produktivnosti domaće proizvodnje", rekla je Sunčana Pešak, koordinatorica programa za hranu ZMAG-a za Index.hr. Ističe kako su cijene uvezenih proizvoda znatno niže, dok su cijene domaćih proizvoda puno više kako bi se pokrili troškovi proizvodnje što nepovratno štetiti obiteljskoj poljoprivredi. I dok uvozimo čak i organsko voće i povrće, naš potencijal leži neiskorišten.

"Čeka nas skupa hrana koju siromašni Hrvati neće moći kupovati". Od premijera i ministra poljoprivrede traže da odgovore kojim mjerama se može postići diverzifikacija proizvodnje, očuvanje tradicije i iskorištavanje činjenice da Hrvatska sjedinjuje na svom teritoriju čak četiri bio-regije. Hrvatska trenutno ne daje financijska sredstva za rad banke biljnih gena, a zakonodavnim okvirima nije predviđena mogućnost izdvajanja tradicijske proizvodnje od strogih i često nepotrebnih higijenskih propisa. "Takva pravila onemogućavaju postizanje izvornosti i zbog prevelikih ulaganja prijete njezinom opstanku."

Francuska je primjerice zahvaljujući jakim sindikatima uspjela HACCP sustav za higijenu u proizvodnji tradicijskih prehrambenih proizvoda učiniti neobaveznim. Hrvatska ne može biti konkurentna na otvorenom tržištu, a naša posebnost leži upravo u tradiciji. Međutim, vrlo mali broj proizvoda nosi oznaku izvornosti. Zbog krize, sve više županija prestaje financirati troškove nadzora ekološke proizvodnje, a proizvođači su prepušteni sami sebi, od proizvodnje pa do marketinga i prodaje.

"Austrija je napravila dobar potez, povezala je OPG-ove i kupce. Kod njih ljudi odlaze na obiteljska gospodarstva i direktno od njih kupuju proizvode", rekla je Pešak. "Vlada bi trebala poduzeti sve da se smanji opsežna papirologija za otvaranje i razvoj OPG-a koja je dosta skupa te na taj način potaknu ljude da otvaraju, a ne da zatvaraju svoje OPG-ove, čime bi se i smanjivala nezaposlenost te obrađivala neiskorištena poljoprivredna zemljišta."


Tagovi

OPG ZMAG Prehrambeni sustav Sunčana Pešak Tradicija HACCP Papirologija Uvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]