Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • e-propusnice
  • 22.12.2020. 13:30

Propusnice se mogu dobiti samo za neodložive poljoprivredne radove, ali i pokoju iznimku

Obujam poslova daleko je manji nego je bio u proljeće kada su se prvi puta uvodile pa e-propusnice ovoga puta ne bi trebale biti problem, smatraju poljoprivrednici, ali i HPK.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 3.415
  • 367
  • 1

Za razliku od proljeća kada su uvedene i to na razini općina, a i u jeku priprema za proljetnu sjetvu, nova odluka o uvođenju e-propusnica ne bi trebala biti veliki problem za poljoprivrednike. Primjerice, proizvođač iz Erduta u Osječko-baranjskoj koji uslužno vadi šećernu repu u Tordincima u Vukovarsko-srijemskoj, završio je sa svojim radovima i uvođenje ograničavanja kretanja među županijama mu neće posebno otežati rad.

"Radovi u poljoprivredi su u principu gotovi. Sve smo odradili na svom imanju što smo trebali i ostale uslužne poslove koje smo ugovorili, pa mislim da sada neću ni tražiti propusnicu iako smo na rubu županije i redovito radimo u drugoj", kaže nam Stjepan Zorić i dodaje kako je proljetos, u jeku intenzivnih poljoprivrednih radova bila teža situacija, ali ni tada nije imao nikakvih problema s njezinim ishodovanjem.

Ne očekuju ih ni sada u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK).

Aktualni su radovi tek na gospodarstvima koja se bave stočarstvom

"Nitko nam se još nije javio da je imao problema oko dobivanja propusnice i držim da ih ne bi trebalo ni biti", kaže Matija Brlošić, zamjenik predsjednika Komore ističući kako je obujam poslova daleko manji nego je bio u proljeće kada su se prvi puta uvodile.

"Poslovi u poljima su dosta smanjeni, ako je nešto malo ostalo zimske brazde. Aktualni su oni jedino unutar gospodarstava koja se bave stočarstvom", komentira dodajući da bi mogao možda biti problem kod nabavke hrane, prodaje i vožnje stoke ili dostave nekih drugih poljoprivrednih proizvoda. "Ako se gospodarstvo nalazi baš na granici županije, poljoprivrednik će za to morati tražiti propusnicu“, napominje Brlošić koji vjeruje da će županijski stožeri civilne zaštite imati sluha i za pojedine specifične probleme.

Zasigurno, jer među valjanim razlozima za izdavanje e-propusnica osim pružanja medicinske skrbi, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće navode se i "ostali opravdani razlozi“.

Opravdani razlozi

Na službenoj stranici Vlade RH, naime, stoji da "fizička osoba koja ima potrebu za obavljanjem nužnih poljoprivrednih radova kao i članovi OPG-a koji posjeduju objekte ili zemljište u kojem se obavlja ili koje je potrebno za obavljanje djelatnosti izvan područja županije na kojem imaju prebivalište ili boravište izvan svoje županije, mogu dobiti propusnicu, ali samo ako se radi o poslovima koji se moraju obaviti u vrijeme dok je Odluka na snazi."

Podsjetimo, sustav e-Propusnice je ponovno dostupan od 21. prosinca i omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za njihovo izdavanje pomoću usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav). Tako je putem ovog sustava omogućena predaja zahtjeva za izdavanjem prema nadležnom stožeru civilne zaštite, ali i preuzimanje odobrenih u PDF obliku. 

Podaci o izdanima će s vremenskim odmakom od najviše jednog sata biti dostupne u MUP-u radi provjera na terenu. Građani se za eventualna pitanja mogu obratiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-Propusnice (0-24 h) ili kontaktirati telefonski na broj 0800 80 90 odnosno propusnice@rdd.gov.hr


Tagovi

Stožer civilne zaštite HPK Poljoprivredni radovi E-propusnice


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije