Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 18.12.2020. 07:30

Pronađen glifosat u Baltičkom moru - znanstvenici koristili novu metodu

Nova metoda je omogućila otkrivanje glifosata i AMPA-e, glavnog njegovog metabolita u uzorcima slane vode.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 153
  • 75
  • 0

Kontroverzni herbicid koji uništava korov već je neko vrijeme pod povećalom javnosti jer se smatra da je kancerogen. Sada je otkriven i u Baltičkom moru zahvaljujući novoj metodi za mjerenje, objavio je Institut za istraživanje navedenog mora (IOW) iz Leibniza.

Riječ je o metodi koja je omogućila otkrivanje glifosata i AMPA-e, njegovog glavnog metabolita u uzorcima slane vode. Njome se omogućuje daljnje praćenje razina onečišćenja u podmorju.

Kako piše newsghana ovo sredstvo do sada je otkriveno u potocima, rijekama i jezerima, ali još uvijek ne u oceanima.

"Polazna točka naše studije bilo je pitanje dolaze li glifosat i AMPA u more, putem primjerice biološke razgradnje i taloženja u rijekama, ili su jednostavno njihovo otkrivanje u morskim ekosustavima do sada sprječavale teškoće u metodologiji rada", rekla je znanstvenica IOW-a, Marisa Wirth.

Izmjerene koncentracije nisu štetne

Istraživanje kemijskog sastava mora pokazalo je da sol iz morske vode zapravo ometa prethodno korištene metode mjerenja.

Prema objavi instituta, izmjerene koncentracije su, na sreću, daleko ispod vrijednosti koje se smatraju štetnima za ljude i druge žive organizme.

Ovo je prvo izvješće o pojavi ovih tvari u morskoj vodi, koje se nisu mogle izmjeriti izvan ušća zbog razgradnje i razrjeđivanja, pojasnili su znanstvenici u studiji.

"No, sada imamo dovoljno osjetljivu i pouzdanu metodu pomoću koje se može provesti značajno praćenje okoliša u oceanu za obje supstance", rekla je Wirth.

Cijelu studiju pronađite ovdje.

Treba podsjetiti da je u prosincu 2017. Europska komisija odlučila produljiti dozvolu korištenja glifosata na sljedećih pet godina.

Dakle, u Europskoj uniji se njegovo korištenje odobrava do 2022. godine, ali države kao što su Njemačka, Austrija, Italija, Nizozemska, Francuska i Češka su najavile zabrane i ranije.


Tagovi

Glifosat Baltičko more Marisa Wirthje Nova metoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]