Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba glifosata
  • 12.05.2022. 18:00

Prolongirana procjena glifosata do sredine 2023 - i što sad?

Agencije oklijevaju dati konačnu odluku, a pitanje produženja upotrebe je podiglo pravu buru

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 654
  • 132
  • 0

Agencija EU za kemikalije (ECHA) i Agencija za sigurnost hrane (EFSA) koje procjenjuju potencijalne zdravstvene i ekološke rizike povezane s kontroverznim glifosatom prolongirale su navedene procjene tek za sredinu 2023. godine. Razlog je, piše Euroactiv, veliko zanimanje javnosti, no ono što sve zbunjuje je to da trenutno odobrenje za ovaj herbicid istječe do prosinca ove godine.

Procjena je trebala biti završena, međutim agencije su izvijestile da neće moći zaključiti posao prije srpnja sljedeće godine. Očekivanja su da će Europska komisija predložiti privremeno produženje odobrenja kako bi se premostio pravni vakuum. Do ovoga može doći ako u međuvremeno ne budu pronađeni hitni dokazi o ozbiljnom riziku.

Stella Kyriakides, povjerenica EU za zdravstvo, je u priopćenju izrazila svoju zabrinutost zbog odgađanja procjene.

3.000 stranica

Grupa za procjenu glifosata, koju čine Francuska, Mađarska, Nizozemska i Švedska, izradile su izvješće, a EFSA i ECHA su zatim pozvale putem javnih konzultacija zainteresirane da daju komentare na dokument. Odaziv je bio visok. Veliki broj komentara i dodatne informacije koje su dostavili stručnjaci i sudionici predstavljaju dokument od otprilike 3.000 stranica.

EFSA se pravda da je kašnjenje povezano s činjenicom da su dobili previše znanstvenih podataka nego što je uobičajeno za takve procjene. Revidirano izvješće bit će dostavljeno do kraja rujna, a zatim pokrenut proces recenzije.

Veliki sukobi

Pitanje produženja upotrebe glifosata je podiglo pravu buru. Na jednoj strani su proizvođači kemijskih sredstava, a s druge veliki broj organizacija, građanskih inicijativa i stručnjaka. Strane su polarizirane, a obje su dostavile znanstvene dokaze o njegovu djelovanju.

Očekuje se i privremeno produženje (Foto: Depositphoto/nehruresen)

Europske agencije su ranije zaključile da nema dokaza koji bi povezivali upotrebu glifosata s povećanim rizikom od raka kod ljudi što je naišlo na oštru kritiku oponenata. Aktivisti ističu da su studije naručene od strane industrije i da se ignoriraju dugotrajni zdravstveni i ekološki rizici. Obje strane su negodovale na odlaganje procjene.

Koja su alternativna rješenja umjesto primjene glifosata?

Glyphosate Renewal Group, grupa agrokemijskih kompanija koje zajedno podnose zahtjev za ponovno odobrenje, je u priopćenju navela da prepoznaje da se radi o standardnoj praksi EU regulatornih tijela i pozvali na ubrzanje procesa.

S druge strane su protivnici upotrebe ovog kemijskog sredstva, jedan od njih je i Martin Dermine, službenik za politiku Pesticide Action Network Europe. "Danas postoji dovoljno dokaza u znanstvenoj literaturi koji ukazuju na toksičnost glifosata kako po zdravlje građana tako i po okoliš", poručio je. 

Do ponovnog odobrenja dovele su studije koje su dugo bile tajna. Otkrivene su tek poslije odluke Europskog suda pravde. Aktivisti su prozvali ove studije naručenim od industrije i označili ih kao nepouzdane. Nezavisne studije su pokazale da se radi o genotoksičnoj tvari. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je glifosat klasificirala kao vjerojatno kancerogen za ljude.

Odlaganjem donošenja odluke očigledno je da agencije kupuju vrijeme.


Tagovi

Glifosat Pesticidi Odobrenje pesticida ECHA EFSA Produženje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]