Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EAFRD
  • 03.12.2014. 07:20

Projekti ruralnog poduzetništva - ideje za razvoj!

Primjeri realiziranih projekata iz zemalja Europske unije, financiranih sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

  • 1.836
  • 302
  • 0

Izrada Operativnog programa ruralnog razvoja ušla je u završnu fazu i samo se očekuje zeleno svjetlo Europske komisije za njegovo prihvaćanje, a objava natječaja iz navedenog operativnog programa očekuje se za neke mjere već krajem ove godine.

U novom financijskom razdoblju koje će trajati od 2014. do 2020. godine, planirani proračun iznosi 84,93 milijuna eura, a Fond je financiran sredstvima Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

Brigitta Alwén, Švedska, organsko peradarstvo

Opći ciljevi EAFRD-a

  1. Jačanje konkurentnosti poljoprivrednog i šumarskog sektora i poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima.
  2. Zaštita okoliša izvan urbanih područja.
  3. Poticanje diversifikacije ruralnog gospodarstva.

Organska proizvodnja piletine u Švedskoj

Brigitta Alwén bavi se na svome imanju u Švedskoj uzgojem peradi. Sva je njezina proizvodnja organska, a brendiranje i ugled proizvoda smatra jednom od najvažnijih činjenica u bavljenju svojim poslom. Kako bi si osigurala tržišnu nišu i pozicionirala svoj proizvod na tržištu, koristila je sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD - European Agricultural Fund for Rural Development).

"Osobit je osjećaj biti ruralni poduzetnik. Farmeri su uvijek prijateljski nastrojeni i dozvoljavaju da im ljudi priđu, što nije slučaj poduzetnika u urbanim sredinama. Ovo je prednost koja može voditi razvoju i stvaranju proizvodnih niša." Brigitta Alwén, Švedska, organsko peradarstvo.

Na gospodarstvu Alwén primijetili su da je ponuda organski uzgojene piletine izrazito oskudna i tu su slabost odlučili okrenuti u svoju korist.

Ono što je u početku bila samo ideja, sada je već desetogodišnji uhodani posao. Ipak, Brigitta smatra da mjesta za razvoj itekako ima. "Kada bismo imali vlastitu klaonicu i pakirnicu, sigurna sam da bi nam to omogućilo veću samostalnost i konkurentnost", zaključuje te najavljuje nova ulaganja.

Ostale primjere korištenja sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj iz zemalja Europske unije možete pogledati putem videa i brošure.


Dokumenti


Tagovi

Europska unija Europska komisija Zajednička poljoprivredna politika EAFRD Brigitta Alwén Organski uzgoj piletine Socijalno poduzetništvo Ruralni turizam Oxforell centar Ruralni turizam za osobe s posebnim potrebama


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]