Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.09.2008.

Projekt okrupnjivanja zemljišta

  • 621
  • 29
  • 0

U Vidovcu, kao pilot-lokaciji, treću se godinu provodi projekt okrupnjivanja poljoprivrednog zemljišta. Projekt podupiru švedska Agenciju za razvoj, hrvatsko Ministarstva poljoprivrede, Varaždinska županije i Općina Vidovec.

Vidovečka iskustva

U projekt prijavilo se 338 poljoprivrednika s vidovečkog područja, sa svojih 395 hektara zemljišta na gotovo 1400 katastarskih čestica. Ljudi su zainteresirani za poboljšanje strukture poljoprivrednog zemljišta jer su svjesni toga da će u konkurenciji koja dolazi imati teškoća, naročito kad je riječ o troškovima obrade poljoprivrednih površina rekao je danas na predstavljanju rezultata projekta županijski voditelj projekta Janko Hajduk.

Vidovečka iskustva trebala bi poslužiti i kao temelj za izradu novog zakona. U sklopu projekta poljoprivrednicima se pomagalo i u sređivanju zemljišno-knjižnog i katastarskog stanja.
Održali smo nekoliko očevida s ljudima kako bismo ispravili njihove dokumente i tako im olakšali promet poljoprivrednim zemljištem rekao je Hajduk.

U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu predviđeno je osnivanje Agencije za poljoprivredna zemljišta pa bi se projekt poput ovoga u Vidovcu trebao proširiti na cijelu Hrvatsku.

Zaštita zemljišta

Zakon donosi i još neke novosti, poput zaštite poljoprivrednog zemljišta i njegove prenamjene te kazne za one koji zemljište neće obrađivati istaknuo je ravnatelj Agencije za poljoprivredno zemljište Željko Vincek.

Poljoprivrednici su na ove novosti, dodaje, dobro reagirali, a kad je riječ o zemljištu na kojem su poslovne zone, odlučeno je da se njihova prenamjena neće plaćati.


Izvori

Večernji list