Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 19.04.2009.

Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi RH

Svjetska Banka odobrila je Hrvatskoj darovnicu Globalnog fonda za okoliš (GEF) za financiranje Projekta kontrole onečišćenja u poljoprivredi (Agrculture Pollution Control Project - APCP). Projekt predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti u poljoprivredi Hrvatske u okviru priprema za članstvo u EU.

  • 2.111
  • 104
  • 0

Globalni cilj APCP-a je zaštita Dunavskog sliva i Crnog mora od onečišćenja koje potječe iz poljoprivredne proizvodnje. Nacionalni razvojni cilj APCP-a je provođenje i poticanje prihvatljive poljoprivredne prakse u skladu s normama koje određuje „Nitratna Direktiva“ EU. Na taj način projekt će direktno utjecati na smanjenje zagađenja. Osim toga, cilj projekta je i usvajanje „dobre poljoprivredne pakse“ tj. najboljih postupaka u proizvodnji pri čemu se zaštitno djeluje na tlo, vodu, zrak i životinje, a ujedno se povećavaju kvaliteta i dobit. U okviru te aktivnosti projekt će financirati izlazak brošure „Načela dobre pljoprivredne prakse“ koju je izradio ekspertni tim na čelu s ravnateljem HZPSS-a dr. sc. Ivanom Katalinićem, a koja će biti distribuirana svim aktivnim poljoprivrednicima u RH.

Primjena „dobre poljoprivredne prakse“ na gospodarstvu sve češće se i certificira. Za takve certifikate (npr. Global GAP) sve više su zainteresirane industrije i trgovački lanci jer se time kupcima garantira da je proizvod siguran za konzumiranje, proizveden u kontroliranim uvjetima te da je u procesu proizvodnje posebna pažnja posvećena zaštiti okoliša.

Posebna mogućnost koju uvodi Projekt je investicijski fond koji će biti na raspolaganju poljoprivrednicima. Zainteresirani će moći predati zahtjev za sufinanciranje izgradnje platformi i opreme za skladištenje i distribucju gnojiva i pri tome omogućiti povrat 75% uloženih sredstava. To je idealna prilika za sve koji dugoročno planiraju proizvodnju jer će i dobivanje potpore u budućnosti ovisiti o tome dali proizvođač primjenjuje zadane agro-okolišne mjere.

Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi provest će se na pokusnoj osnovi u tri odabrane županije - Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Varaždinskoj. Te su županije odabrane zbog velike gustoće stoke, koncentracije stočnih farmi srednje veličine, kao i oštećenja skladišta stajskoga gnojiva i infrastrukture za kontrolu kakvoće vode nastalih za vrijeme rata u nekim područjima. Projektni tim i procedure koje će se uvesti kroz projekt bit će, nakon ulaska u EU, temelj za uvođenjenovog zakonodavstva, ali i daljnje potpore na cijelom teritoriju RH.

Tri osnovne komponente Projekta:

  1. Smanjenje onečišćenja vode i tla koje potiče od poljoprivrede - za provedbu ove komponente projekt je osigurao investicijski fond od 2,6 mil $ za izgradnju platformi za skladištenje gnojiva te pomoćne uređaje. Za investicijski fond moći će se natjecati farmeri sa 3 projektne županije.
  2. Primjena nacionalnih agro-okolišnih mjera - (Načela dobre poljoprivredne prakse, Nitratna direktiva); edukacija proizvođača o prihvatljivim postupcima; radionice; putovanja; pokusne plohe; dani polja.
  3. Provođenje kampanje za podizanje javne svijesti kojom bi se širile informacije o koristima projekta te “dobroj praksi u poljoprivredi”

Za provedbu projekta ustrojena je Jedinica unutar MPRRR-a. Institucije partneri na koje se projekt oslanja su HZPSS, Agencija za potporu u poljoprivredi (RTSPP) te Hrvatske vode koje će vršiti analizu podzemnih i površinskih voda te bunara kako bi se došlo do točnih podataka o stanju zagađenosti te očekivanom utjecaju Projekta.

Za potrebe projekta u HZPSS-u su zaposlena tri savjetnika za gospodarenje nitratima, a u Agenciji za potporu u poljoprivredi 2 savjetnika za odobrenje investicija.

Kontakt podaci

Ukoliko ste zainteresirani za dodatne informacije o projektu ili za korištenje sredstava investicijskog fonda molimo da kontaktirate:

MPRRR, Odsjek za koordinaciju projekata Svjetske Banke
Hrvoje Horvat, dr. vet. med.
Voditelj jedinice za provedbu projekta
tel.: 01/6106-728
e-mail: [email protected]

Područni odjel HZPSS-a Varaždinske županije
Gordana Brečak, dipl. ing. agr.
Savjetnik za gospodarenje nitratima u Varaždinskoj županiji
tel.: 042/211-175
e-mail: [email protected]

Područni odjel HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije
Katrin Gnjidić, dr. vet. med.
Savjetnik za gospodarenje nitratima
tel.: 032/830-127
e-mail: [email protected]

Područni odjel HZPSS-a Osječko-baranjske županije
Davor Antinac, dipl. ing. agr.
Savjetnik za gospodarenje nitratima
tel.: 031/820-159
e-mail: [email protected]


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Projekti Poljoprivreda


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jer subota bez bagera nije subota ;)