Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 12.12.2008.

Projekt integrirane proizvodnje Varaždinske županije

  • 527
  • 26
  • 0

U suradnji s Varaždinskom županijom, Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo, radi se na projektu uvođenja integrirane proizvodnje u obiteljska gospodarstva. U svibnju ove godine uspostavljena je suradnja s kolegama iz Instituta za kontrolu i certifikaciju u poljoprivredi i šumarstvu u Mariboru.

Dogovoreno je da će nam pomoći u edukaciji poljoprivrednika, kao i u usavršavanju stručnog tima. Tijekom vegetacije radilo se po principima integrirane proizvodnje s četiri OPG-a koji se bave ratarskom, povrtlarskom, voćarskom i vinogradarskom proizvodnjom.

U toku proizvodnje poljoprivrednici su se držali slovenskih tehnoloških smjernica za integriranu proizvodnju. Također su vodili evidenciju o svim aktivnostima provođenim u toku proizvodnje. U listopadu su kolege iz Instituta došli u pregled provedenih aktivnosti. Pokazali su na koji se način u Sloveniji provodi terenska kontrola nad integriranom proizvodnjom. Pregled je obuhvatio uvid u analizu tla, mjere gnojidbe, obrade tla, uvid u primjenu uporabljenih sredstava za zaštitu bilja uz obrazloženje za svaki upotrijebljeni pripravak. Nadalje, pregled skladišnog prostora u kojem se čuvaju sredstva za zaštitu bilja, tražili su potvrdu o obavljenom servisnom pregledu uređaja za primjenu sredstava za zaštitu bilja, obavili pregled nasada, odnosno usjeva.

Krajem studenog obnovljena je suradnja s kolegama iz Instituta, Maribor i dogovoreno je da će održati predavanje za poljoprivrednike o integriranoj proizvodnji i sustavu kontrole u Sloveniji. Također su dogovorena i stručna putovanja za stručni tim, što bi trebalo doprinijeti bržem i kvalitetnijem prilagođavanju poljoprivrednika novim metodama proizvodnje prilikom ulasku u EU.

Područna služba HZPSS-a Varaždinske županije,
Gordana Lovrec, dipl. ing. agr., stručni savjetnik za zaštitu bilja


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner