Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 06.12.2008.

Projekt COAST

Radionica o poljoprivrednoj bio-raznolikosti Dalmacije

  • 1.156
  • 57
  • 0

U organizaciji UNDP-a, a u okviru projekta COAST, 27. studenog 2008. godine, u Splitu je održana radionica o poljoprivrednoj bio-raznolikosti Dalmacije.

Pozdravne riječi prisutnima uputili su gospodin Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije, Gojko Berlengi, voditelj projekta COAST, Dražen Cerjanec, načelnik Odjela za zaštitu i očuvanje naslijeđa Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Sonja Karoglan-Todorović poljoprivredno okolišna savjetnica i mr. sc. Jasna Jeremić, voditeljica Odsjeka za udomaćene svojte Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Prisutnima je predstavljena Baza podataka poljoprivredne bio-raznolikosti Dalmacije: tradicijsko poljoprivredno bilje i domaće životinje koju je izradila grupa autora.

Sorte vinove loze Dalmacije je predstavila dr. sc. Jasminka Karoglan-Kontić, a sorte maslina i drugih voćnih vrsta dr. sc. Frane Strikić. Povrtne vrste i sorte je predstavio dr. sc. Zdravko Matotan, a ratarske kulture, aromatično, začinsko, ljekovito, medonosno i divlje jestivo bilje, te livade i pašnjake Dalmacije kao i domaće životinje mr. sc. Roman Ozimec.

Stručnjaci su u svom izvješću potvrdili veliku bio-raznolikost vrsta u Dalmaciji, ali ujedno i upozorili na nestanak pojedinih vrsta autohtonog bilja i domaćih životinja, dok drugima prijeti opasnost nestanka. Ovaj projekt trebao bi potaknuti kako lokalne strukture tako i druge da pomognu očuvanju vrsta kojima prijeti nestanak.

Roman Ozimec, koordinator izrade izvješća poljoprivredne raznolikosti Dalmacije rekao je: „da je nužno hitno provesti mjere za istraživanje, promociju, zaštitu, očuvanje i gospodarsku revitalizaciju tradicijskih sorti i pasmina domaćih životinja, prvenstveno kroz izradu državne strategije, istraživačke i edukacijske programe, poticanje uzgoja te izradu programa za očuvanje svake pojedine sorte i pasmine“.

Radionici je prisustvovalo oko 60 predstavnika, koji su zadovoljni otišli svojim kućama uvjereni da će stare sorte i pasmine ostati sačuvane.

Autor: mr. sc. Marija Ševar


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Projekti Bio-raznolikost


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate što je ovo? Kadulja koja se sama osjemenila. Eto, Vedrane, bit će i soka.
#pazištoželiš #urotaSvemira #uredskivrt