Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 18.03.2022. 13:00

Proizvodnja gnojiva: Yara stopirala svu nabavu od ruskih dobavljača

Ova odluka može dovesti do još jednog smanjenja proizvodnje mineralnih gnojiva i njihovog poskupljenja na EU i globalnim tržištima

Foto: Depositphotos/singkham Yara
  • 297
  • 59
  • 0

Norveški proizvođač mineralnih gnojiva Yara International stopirao je svu nabavu od ruskih dobavljača povezanih sa subjektima i osobama koje su pod sankcijama Europske unije uvedenih zbog invazije Rusije na Ukrajinu, objavili su u svom priopćenju. 

Navode da će koristiti svoj globalni proizvodni sustav s ciljem da osiguraju o opskrbu kupaca. "Međutim, Yara ponavlja svoju zabrinutost za globalnu sigurnost hrane i poziva vladu na akciju za zaštitu lanaca opskrbe hranom i smanjenje ovisnosti o Rusiji", poručili su. 

Prošlog su tjedna priopćili kako smanjuju proizvodnju u tvornicama Ferrara u Italiji i Le Havre u Francuskoj čiji je zajednički godišnji kapacitet 1 milijun tona amonijaka i 0,9 milijuna tona uree što predstavlja 45 posto kapaciteta europske proizvodnje. 

Informativno-analitička služba portala Fertilizer Daily vjeruje da iako Yara nije otkrila tvrtku od koje je prestala kupovati, vrlo je vjerojatno da se radi o EuroChem-u koji proizvodi kalijev klorid. Njegov vlasnik Andrej Meljničenko je sankcioniran od strane Europske unije, zbog čega je dao i ostavku na mjesto direktora Upravnog odbora. 

Proizvodnja dušika: Borealis prekinuo pregovore s ruskim EuroChemom - pale i ostavke

"Ova odluka Yare u odnosu na ruske tvrtke može dovesti do još jednog smanjenja proizvodnje mineralnih gnojiva i njihovog poskupljenja na EU i globalnim tržištima", komentiraju analitičari. 


Tagovi

Proizvodnja gnojiva Yara Obustava nabave Nestašica Cijena Umjetno gnojivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije