Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 12.11.2021. 12:00

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu gotovo 17 posto više nego lani

Državni zavod za statistiku objavio je prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju 2021.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.209
  • 108
  • 1

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju 2021. u usporedbi s 2015. (tromjesečni indeksi izračunavaju se od 2018. na bazi 2015. u skladu s Eurostatovim preporukama, op.a.), porasle su za 14,5 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. porasle su za 16,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. 

Prema objavljenim podacima, cijene biljnih proizvoda u usporedbi s 2015. porasle su za 21 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. za 24,7%.

"Na porast cijena biljnih proizvoda u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine utjecale su cijene proizvoda u svim skupinama, osim u skupini maslinovo ulje", navodi DZS.  

Nadalje, cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda u usporedbi s 2015. porasle su za 1,2%, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. za 1,1 posto.

U skupinama proizvoda koje imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine najviše su porasle cijene goveda (za 1,2%), peradi (za 1,8%) i mlijeka (za 0,1%), dok su pale cijene svinja (za 6,7%). 

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input I) u trećem tromjesečju 2021. u usporedbi s 2015. veće su za 10,8%, dok su u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. veće za 20,4%.

"Na spomenuti porast najviše je utjecao porast cijena u skupinama stočna hrana i gnojivo", objašnjavaju. 

Inače, indeksi cijena u poljoprivredi za Republiku Hrvatsku izračunani su na temelju cijena dobivenih iz tromjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te iz ostalih administrativnih izvora. 


Tagovi

DZS Tromjesečni indeks cijena Poljoprivredni proizvodi Biljni proizvodi Proizvodi u stočarstvi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).