Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 26.11.2008.

Proizvođači pšenice su na rubu

Velik teret za poljoprivrednike je i to što za skladištenje pšenice u silosima moraju plaćati mjesečnu naknadu

  • 565
  • 27
  • 0

Poljoprivrednicima s krajnjeg istoka Hrvatske pšenica nije otkupljena niti isplaćena gotovo pola godine od obavljene žetve, a kako stvari stoje, očito će se sami morati pobrinuti gdje i kome je prodati. Pšenica još uvijek stoji u prepunim silosima diljem Slavonije, za skladištenje poljodjelci uredno plaćaju mjesečnu naknadu, a odgovora iz Ministarstva poljoprivrede nema. - Stotine tona leže u silosima i ako ne dođe do interventnog otkupa, bojim se da ćemo propasti. Predao sam pšenicu Agro-Tovarniku, s kojim odlično surađujem i protiv kojega ne mogu reći ni riječi. Iz svojih sredstava platili su manje proizvođače, a nas pet-šest velikih kooperanata ostali smo kratkih rukava.

Rješenje se ni ne nazire

Za našu se pšenicu nitko ne zanima - upozorava Stjepan Sekulić iz Vukovara. Zajedno s kolegom iz Tovarnika Sekulić obrađuje 220 jutara zemlje i ljetos su proizveli 470 tona pšenice. Urod nije otkupljen, pa se obraćao za pomoć na razne adrese, no rješenja nema. - Ako kažem da nam je obećana kuna i pol po kilogramu pšenice, jasno je o kojem iznosu se radi. Bez obzira na to što novca nema, moramo platiti zakup zemlje i zaokružiti sjetvu koja je sigurno najskuplja do sada. Svjestan sam da to nije samo naš problem i da su silosi u cijeloj državi puni, ali o tome moraju voditi računa oni koji vode agrarnu politiku - upozorava Sekulić.

Kriv je pad cijene

Kao moguće rješenje ponuđena mu je prodaja pšenice lokalnim pekarima, no nije spreman ući u rizik odgođenog plaćanja.
Direktor Agro-Tovarnika, Miroslav Knežević podsjeća kako je ljetos kooperantima ponuđeno skladištenje pšenice u njihovim silosima bez naknade do početka rujna, nakon čega bi im se usluga naplaćivala.
- Proizvođači su ušli u riskantan potez odlučujući da ne prodaju pšenicu po kunu i pol tijekom žetve, jer su kalkulirali s cijenom. Cijena je pala i silosi su zasićeni. Svi očekuju interventni otkup pšenice ili moguće subvencije, ali to je u ovim kriznim vremenima vrlo neizvjesno - rekao je Knežević.

Interventni otkup još nije definiran

Iz Ministarstva gospodarstva i Ravnateljstva za robne zalihe stigle su neslužbene najave o donošenju uredbe o interventnom otkupu viška pšenice, no nije rečeno kada i po kojim cijenama.