Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sudska tužba
  • 25.05.2014. 08:00

Proizvođači će svoja prava tražiti i u EU!

Samo sud u Strasbourgu može natjerati naše vodstvo na promjene, a poljoprivrednici neće odustati od svojih prava!

  • 697
  • 84
  • 0

Poljoprivredni proizvođači udruženi pod predsjednikom Udruge seljaka Slavonije i Baranje, Antunom Laslom, poručuju da više neće tolerirati nerazumijevanje Ministarstva i Vlade. Smatraju da su poljuljana njihova prava kao proizvođača, ali i kao osoba te da će rješenje za svoje probleme potražiti – ni manje ni više – nego u Strasbourgu!

Predsjednik Udruge seljaka Slavonije i Baranje, Antun Laslo, za Glas Slavonije je izjavio kako nema više smisla razjedinjeni ići u prosvjede. Smatra da samo sud u Strasbourgu može natjerati naše vodstvo na promjene i poručuje da poljoprivrednici neće odustati od svojih prava. S njime se slaže i Antun Vrakić, dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Prema njemu, ono što najviše šteti moralu naših poljoprivrednika su neistine i manipulacije brojevima koje se podastiru u medijime. Navodi da od ukupno 200.000 gospodarstava u Hrvatskoj, samo 10.000 proizvođača uistinu i živi od poljoprivrede, ostatak od 80.000 gospodarstava koji su u sustavu potpora su mali proizvođači, kojima je poljoprivreda samo dodatni izvor prihoda. Stoga, takvima nije niti u interesu izlaziti na prosvjede pa je prema podacima Ministarstva prošle godine na prosvjede izašao samo jedan posto proizvođača i prema njima, kao takvi - prosvjedi nisu uspjeli. Navodi kako će Ministarstvo poljoprivrede izgubiti spor zbog neisplate gotovo 40 posto poticaja proizvođačima prošle godine, a tužba je u završnoj fazi.

Vrakić je i jedan od članova povjerenstva za izradu Kodeksa za otkup žitarica, čija je priprema ovih dana izazvala buru u krugovima poljoprivrednih proizvođača. Prvi se sastanak povjerenstva održao krajem travnja ove godine, a poljoprivrednici strahuju da će Kodeks pogodovati otkupljivačima. Laslo i Vrakić ujedinjeni su u stavu da se za izradu Kodeksa treba koristiti austrijski model, kojega smatraju najobjektivnijim.

Budući da je Hrvatska poljoprivredna komora sada i članica COPA COGECA-e, organizacije koja štiti individualna prava proizvođača, Vrakić smatra da je najbolje rješenje potražiti u institucijama EU, kao što je Europski sud za ljudska prava. A sve dok određeni spor ne bude riješen, Unija zaustavlja isplatu sredstava prema državama i institucijama koje krše ljudska prava - upozorenje je to koje bi Vlada trebala shvatiti ozbiljno.


Tagovi

COPA COGECA Strasbourg Antun Laslo Sud Kodeks za otkup žitarica Europski sud za ljudska prava Antun Vrakić Prosvjedi Neisplata poticaja Udruga seljaka Slavonije i Baranje HPK


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.