• Izvoz hrane
  • 06.07.2019. 18:00

Prognoze EK: Očekuje se daljnji rast izvoza mesa, mliječnih prozvoda i maslinovog ulja

Izvoz svinjetine, govedine, maslinovog ulja i mliječnih proizvoda iz EU nastavit će se povećavati tijekom 2019. godine. Na povećanje izvoza svinjetine posebno utječe potražnja na kineskom tržištu, priopćila je Europska komisija.

Foto: Bigstockphoto/asayenka
  • 227
  • 32
  • 0

Izvoz iz EU će nastaviti rasti u cjelini, dok proizvodnja svinjskog mesa ostaje stabilna. Proizvodnja žitarica će se tijekom ove i sljedeće godine oporaviti od prošlogodišnje niske razine i dostići 311 milijuna tona, ako se održe dobri vremenski uvjeti. Proizvodnja pšenice treba se povećati za 11% i dostići 142 milijuna tona. Proizvodnja ječma i kukuruza treba porasti za 7% i 0,5%, dostižući 60 milijuna tona i 69 milijuna tona.

Izvoz maslinovog ulja iz EU skočio je tijekom ove i prošle godine. Zahvaljujući povećanju proizvodnje od 4%. Što se tiče 2019/2020, očekuje se da će vremenski uvjeti utjecati na oporavak proizvodnje u Italiji i Grčkoj i održati rastući trend proizvodnje u Portugalu. Uslijed suše u Španjolskoj bi moglo doći do pada proizvodnje i to ispod petogodišnjeg prosjeka. 

Rast i u mliječnom sektoru 

Proizvodnja breskvi i nektarina mogla bi dostići oko 4,1 milijun tona u 2019, što je povećanje od 4% u odnosu na 2018. godinu, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima. Međutim, zbog jakih kiša i grada u nekim regijama, neće dostići rekordne razine iz 2017. godine. Ovo povećanje će doprinijeti oporavku izvoza EU, koji je pao za 38% u 2018. godini.

Što se tiče sektora šećera, za period 2019/2020, očekuje se da će proizvodnja dostići 18,3 milijuna tona, što je povećanje od 4% u odnosu na prošlu godinu. Za tekuću kampanju 2018/2019, uvoz šećera se predviđa na istoj razini kao i izvoz iz EU, na 1,7 milijuna tona.

U mliječnom sektoru trebalo bi doći do rasta proizvodnje mlijeka u EU od 1% u 2019. Pored toga, globalna potražnja za obranim mlijekom u prahu je visoka. 

Ispod teksta pogledajte detaljno izvješće Europske komisije 

Proizvodnja govedine opada, ali izvoz raste 

Zatim, očekuje se da će proizvodnja govedine pasti za 1,2% u 2019. godini zbog smanjenja stada krava i malog broja goveda. Međutim, izvoz bi se trebao povećati za 15% u istom razdoblju. Proizvodnja peradi će nastaviti rasti u EU 2019. godine, povećavajući se za 2,5% nakon već snažnog rasta proizvodnje u 2018. godini. Ovo kontinuirano povećanje je zahvaljujući dobroj potražnji i visokim cijenama.

Potražnja za svinjskim mesom trebala bi dovesti do povećanja izvoza EU ​​za 12% u 2019. godini. Taj rast potražnje dolazi posebno iz Kine zbog širenja afričke svinjske kuge u zemlji. Proizvodnja će ipak ostati stabilna u istom periodu, zbog smanjenog stada i ekoloških ograničenja. U 2020. godini očekuje se da će proizvodnja EU porasti za oko 1,4 posto. 


Dokumenti


Izvori

AgPress


Tagovi

Izvoz hrane Izvoz mesa Izvoz ulja Izvoz mlijeka Europska komisija


Autorica

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi