• Elementarna nepogoda
  • 04.08.2015. 19:15

Proglašena elementarna nepogoda od suše!

Župan Vladimir Šišljagić, danas, 4. kolovoza 2015. godine objavio je proglašenje stanja elementarne nepogode suše za područje Osječko-baranjske županije za poljoprivredne kulture zasijane u proljetnoj sjetvi 2015. godine, te povrtne i voćarske kulture.

  • 871
  • 112
  • 0

Župan Vladimir Šišljagić, danas, 4. kolovoza 2015. godine objavio je proglašenje stanja elementarne nepogode suše za područje Osječko-baranjske županije za poljoprivredne kulture zasijane u proljetnoj sjetvi 2015. godine, te povrtne i voćarske kulture. Prema prvim (ne i konačnim) procjenama gradskih i općinskih povjerenstava, šteta se procjenjuje na nešto više od 325 milijuna kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za javnost.

Slijedom ove Odluke, gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Osječko-baranjske županije, dužne su odmah ili u što kraćem roku za svoje područje procijeniti ukupnu nastalu štetu od elementarne nepogode. Procjenu štete potrebno je izvršiti sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i Metodologiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Slijede Izvješća o procjeni šteta

Dana 27. srpnja 2015. godine, župan Šišljagić uputio je dopis svim gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije da gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda procijene nastale štete na kukuruzu, soji, šećernoj repi te povrtnim i voćarskim kulturama nastalim uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, izrazito visokih temperatura koje su zabilježene unazad nekoliko tjedana na području cijele Osječko-baranjske županije te u obliku prvoga priopćenja izvijeste Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Oštećeno 80 tisuća hektara, pola milijuna trsova i pola milijuna voćaka

Prema prvim priopćenjima gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području Osječko-baranjske županije, osim na području Grada Belog Manastira te općina Donja Motičina i Podravska Moslavina, šteta se procjenjuje u iznosu 325.291.755,33 kuna na 79.991,41 hektara poljoprivrednih površina (kukuruz, soja, šećerna repa, povrtne i voćarske kulture), na 400.240 komada voćnih stabala i 600.000 komada trsova vinove loze sa postotkom oštećenja koji se kreće u rasponu od 20 do 80%.

Tuča izazvala štetu od 110 milijuna kuna

Ove godine župan Šišljagić je već proglasio elementarnu nepogodu od tuče koja je procijenjena na 110 milijuna kuna. Upravo zbog visokih iznosa šteta koje ne mogu podmiriti lokalni proračuni, zamjenik župana Željko Kraljičak je pozvao ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da što prije osigura sredstava za saniranje ovih šteta. Tu su mogu koristiti i određeni fondovi Europske unije, naglasio je Kraljičak.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Pročitaj više »

Tagovi

Oštećenje uroda Vladimir Šišljagić Soja Šećerna repa Kukuruz Elementarna nepogoda Povrtne kulture Nedostatak vlage Županijsko povjerenstvo OBŽ Vremenski uvjeti JLS Visoke temperature Suša


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrabri kupač na jezeru Borovik :)