Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 05.12.2019. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Produžen rok za ostvarivanje poreznih olakšica na doniranu hranu

Predstavljene su izmjene pravilnika o doniranju hrane s kojima se nastoji unaprijediti doniranje,  s obzirom na poražavajući podatak da se u Hrvatskoj i dalje baca 400.000 tona hrane

Foto: Pixabay/Jasmin_Sessler
  • 189
  • 16
  • 0

U Osijeku je održana radionica o doniranju hrane. Predstavljene su izmjene pravilnika o doniranju hrane s kojima se nastoji unaprijediti doniranje,  s obzirom na poražavajući podatak da se u Hrvatskoj i dalje baca 400.000 tona hrane. Najznačajnije izmjene odnose se na produljenje roka za ostvarenje poreznih olakšica te pokretanje web IT platforme za ovu problematiku.

Od ukupne količine bačene hrane, 55% čini hrana iz naših hladnjaka. Nasuprot obilju jednih, stoji siromaštvo drugih te činjenica da svakoj trećoj osobi u Hrvatskoj prijeti siromaštvo. Kako bi se smanjile količine bačene hrane s razine kućanstava, ali i gospodarskih subjekata, država je izmijenila okvir i konačno olabavila pravila.

"Mi smo omogućili doniranje hrane i nakon 'Najbolje upotrijebiti do datuma', pod uvjetom da je hrana sigurna, kao što je brašno, tjestenina koja i taj zadnji dan roka trajanja je sigurna za konzumaciju, nema razloga zašto bi se bacala. Omogućili smo i ostvarenje poreznih olakšica do zadnjeg dana roka trajanja, a to do sada nije bio slučaj jer se porezna olakšica priznavala do sedam dana pred istek roka trajanja. Na doniranu hranu se ne plaća PDV, iznos donirane hrane se smatra porezno priznatim rashodom u smislu poreza na dobit ili poreza na dohodak, tako da će donator uštedjeti na neki način jer će mu se to oduzeti od preza na dobit", rekla je Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede.

Računalna aplikacija za bolju komunikaciju donatora i posrednika

Donatore i posrednike treba stimulirati na snažniji angažman. Mjera je dosta i koncipirane su tako da privlače svijet biznisa, jer tvrtke doniranjem zapravo ostvaruju uštede.

Novost je i računalna aplikacija za koordiniranje prihvata i prosljeđivanja donirane hrane.

"Aplikacija je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede. Cilj je poboljšati komunikaciju između donatora i posrednika da donator na jednom mjestu može prijaviti viškove hrane i da se dalje ne mora brinuti kome će ta hrana otići, tko će doći po nju, jer to sve umjesto njega radi administrator u sustavu", istaknula je Batinić Sermek.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Doniranje hrane Porezne olakšice Istek roka trajanja


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/