Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 13.06.2017. 12:00

Prodajete ili kupujete na veliko preko OPG-a? Pripazite!

Prodajete li ili kupujete na veliko vlastite proizvedene poljoprivredne proizvode na OPG-u, svakako se pridržavajte ovih pravila.

Foto: bigstockphoto.com, jzgs
  • 23.042
  • 919
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Pravilnik o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 76/14, 82/14) koji sadrži odredbe o načinu i uvjetima takve prodaje, kao i o načinu vođenja pripadajuće evidencije.

Vrste prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-u

Prodajom vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-u smatra se poslovna aktivnost OPG-a usmjerena prema:

  1. kupcu/otkupljivaču (prodaja na veliko),
  2. krajnjem potrošaču (prodaja na malo).

Pritom se kupcem/otkupljivačem smatra pravna ili fizička osoba koja kupuje poljoprivredni prehrambeni ili neprehrambeni proizvod OPG-a s ciljem daljnje prerade ili prodaje krajnjem potrošaču.

Krajnjim potrošačem smatra se fizička osoba koja kupuje poljoprivredni prehrambeni ili neprehrambeni proizvod radi krajnje potrošnje ili udovoljenja vlastitim potrebama te ga ne koristi niti u jednoj fazi poslovanja s hranom.

Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na veliko

O prodaji na veliko radi se kad OPG prodaje vlastite poljoprivredne proizvode kupcu/otkupljivaču - registriranoj fizičkoj ili pravnoj osobi - koja neposredno otkupljuje poljoprivredni proizvod za preradu ili ga kupuje radi daljnje prodaje.

Postoji nekoliko propisanih načina na koje se može odvijati prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na veliko:

  1. neposredno na samome OPG-u,
  2. na mjestima organiziranog otkupa (ili na mjestu koje može odrediti otkupljivač),
  3. na tržnicama na veliko.

Porezni propisi

Ako, sukladno poreznim propisima, OPG ima obvezu vođenja poslovnih knjiga, dužno je izdati otpremnicu i/ili otpremnicu/račun i/ili račun te su odnosnu prodaju na veliko dužni propisno evidentirati.

Evidencija mora sadržavati podatke o:

  • datumu prodaje,
  • vrsti prodanih vlastitih proizvoda,
  • količini prodanih vlastitih proizvoda.

(Obrazac evidencije objavljen je u Prilogu Pravilnika o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.)

U slučaju da, sukladno poreznim propisima, OPG-u nije u obvezi voditi poslovne knjige, tada postoji dužnost kupca/otkupljivača da pri preuzimanju proizvoda od OPG-a izda otkupni blok i/ili skladišnu primku te evidentira ulaz proizvoda u svojim poslovnim knjigama radi daljnjeg obračuna, a OPG je dužan prodaju na veliko propisno evidentirati, kako je navedeno u prethodnom odlomku.

Otkupni blok je obrazac koji služi kao vjerodostojna isprava o prodaji, izdaje se u dva primjerka koja potpisuju obje kupoprodajne strane, a svaka strana zadržava po jedan primjerak. Otkupni blok mora sadržavati:

  • sve podatke o OPG-u (ime i prezime, OIB, broj iz Upisnika poljoprivrednih gospodarstava, broj žiro računa),
  • sve podatke o kupcu,
  • vrstu, količinu, jediničnu i ukupnu cijenu prodanih proizvoda,
  • izjavu prodavatelja (OPG-a) da nije porezni obveznik prema Zakona o porezu na dohodak,
  • datum.

(Obiteljska poljoprivredna gospodarstva nisu obvezna voditi poslovne knjige, ako nisu obveznici poreza na dohodak odnosno poreza na dodanu vrijednost pa u tom slučaju nisu obvezna niti izdati račun.)

Popratna dokumentacija

Prilikom prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda na veliko, OPG je dužno kupcu izdati popratne dokumente samo za one proizvode za koje je izdavanje istih propisano posebnim propisima.

Isto tako, valja imati na umu da je OPG dužno evidenciju o prodaji za prethodnu kalendarsku godinu čuvati najmanje jednu godinu i na zahtjev ju dati na uvid za to zakonom ovlaštenoj osobi.

Foto: bigstockphoto.com, jzgs


Tagovi

Pravni savjet Poljoprivreda Povrće Domaći proizvodi Ministarstvo poljoprivrede Prehrana OPG Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pravilnik Porez Ministar poljoprivrede Poljoprivredni proizvod Otkupljivač Kupac Proizvod Prodaja na veliko


Autorica

Dunja Mak

Više [+]

Dunja je magistra prava zaposlena kao pravna savjetnica u Savjetovalištu za potrošače u Osijeku. Autorica je pravnih kolumni u nekoliko poslovnih časopisa, usko surađuje s medijima te održava predavanja o pravima i obvezama trgovaca i potrošača.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)