Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 04.07.2020. 12:00

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u padu - Italija najviše pogođena

Smanjenje prodaje poljoprivredne opreme, posebno traktora, najvećim je dijelom posljedica negativnih učinaka krize uzrokovane Covid-19 i privremenog zatvaranja nekoliko proizvodnih jedinica u Europi.

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 236
  • 14
  • 0

Iako je izvješće Europske poljoprivredne mehanizacije (CEMA) za lipanj predviđalo malo veće povećanje prodaje strojeva i opreme, u većini europskih zemalja zabilježen je pad.

Smanjenje prodaje poljoprivredne opreme, posebno traktora, najvećim je dijelom posljedica negativnih učinaka krize uzrokovane Covid-19 i privremenog zatvaranja nekoliko proizvodnih jedinica u Europi. Međutim, tržište je u padu i zbog vremenskih uvjeta posljednjih mjeseci, koji su negativno utjecali na narudžbe poljoprivrednika.

Covid-19 pogodio britansko tržište

Registracija poljoprivrednih traktora u Velikoj Britaniji u svibnju je naglo pala. Novih se u tom mjesecu prodalo 586, što je 42% manje nego u istom mjesecu prošle godine i nešto niže nego u travnju 2020. godine.

U prvom kvartalu registrirano 1.220 traktora, broj rabljenih rapidno raste

Ukupan broj prodanih u prvih pet mjeseci je 2.663, čak 27% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u zadnjih 12 mjeseci (lipanj 2019. - svibanj 2020.) kupljeno ih je 10.501. Ove brojke pokazuju najveći pad još od 2016. godine.

U Njemačkoj značajan pad 

U Njemačkoj je u svibnju registrirano 2.211 novih traktora, a njih samo 1.661 imalo je preko 50 konjskih snaga (KS), što je manje za 22,5% u odnosu na svibanj 2019. godine.

Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini prodano je 28.979 novih, od čega je 22.429 imalo snagu preko 50 KS. 

Prema AgroInfo, od svih europskih država, talijansko tržište najviše je pogođeno. Tako je u ožujku pala prodaja traktora za čak 34,4%, kombajna 12,5%, prikolica 39,9% te poljoprivrednih utovarivača za 10,5%.

Što se tiče tromjesečnog prosjeka, registracija novih traktora smanjena je za 14,6%, a registracija novih prikolica za 17,4%.

U svibnju prodaja u SAD-u porasla

Prema posljednjim podacima koje je objavila Udruga proizvođača mehanizacije (EEA), u svibnju je ukupna prodaja traktora u Sjedinjenim Državama porasla za 15,1% dok je kombajna pala za 2,9% u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

U prvih pet mjeseci ukupna prodaja svih traktora porasla je za 4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok se potražnja za kombajnima smanjila za 9,5%.

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Za razliku od SAD, u Kanadi je kupovina ove vrste vozila u svibnju također pala. Tako je prodaja traktora svih kategorija smanjena za 0,8%. Kombajni su izazvali najveći šok s padom potražnje od čak 65%.

Od početka godine pa do svibnja prodaja traktora smanjena je za 9,4%, a kombajna za 41,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Tagovi

Tržište Prodaja Traktori Kombajni Njemačka Italija SAD


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka. Kakvo je stanje vlage u tlu u Europi?