Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 04.05.2020. 12:00

U prvom kvartalu registrirano 1.220 traktora, broj rabljenih rapidno raste

Smanjuje se nabava suvremene tehnologije, a neograničeno se nabavljaju ekološki apsolutno neprihvatljivi traktori i mehanizacija koja nikako ne pridonosi kupcima u njihovom prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju i održivom razvoju, kažu u Udruzi prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme

Foto: JumpStory
  • 508
  • 49
  • 0

U Hrvatskoj je u prvom kvartalu registrirano 1.220 traktora, od čega 245 novih i 975 rabljenih, podaci su Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, koja upozorava da se smanjuje nabavka nove, a povećava nabavka zastarjele, neprimjerene mehanizacije. Kod novoregistriranih traktora zabilježen je pad od 69 komada ili 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Broj rabljenih traktora i dalje rapidno raste, ističu iz udruge, navodeći kako ih je u prvom tromjesečju registrirano 975, što je rast od 503 komada ili više nego duplo u odnosu na isto razdoblje lani. Smanjuje se nabava najsuvremenije tehnologije, a neograničeno se nabavljaju ekološki apsolutno neprihvatljivi traktori i mehanizacija koja nikako ne pridonosi kupcima u njihovom prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju i održivom razvoju, kažu u udruzi. Navode i da je kod novoregistriranih traktora u prvom kvartalu ove godine najveći pad zabilježen u ožujku kada je novoregistrirano svega 98 traktora, što se može pripisati i utjecaju korona virusa.

Za očekivati je u nadolazećim mjesecima daljnji i veći pad prodaje traktora, posebice zato što je dio proizvođača složenije mehanizacije obustavio montažu i isporuku zbog manjka nekih dijelova, ističu iz udruge.

U prva tri mjeseca ove godine kod novoregistriranih traktora i dalje je najviše traktora marki John Deere, New Holland, Deutz, Case i Class većih snaga, uglavnom u slavonskim županijama, dok su traktori oznaka Same, Lamborghini, Carraro više prisutni u sjeverozapadnim županijama. U tim županijama su prisutniji i rabljeni traktori manjih snaga tako da je u Zagrebu sa zagrebačkom županijom te krapinskoj, bjelovarskoj, koprivničkoj i varaždinskoj ukupno registrirano u prvom kvartalu ove godine 499 rabljenih traktora, što čini 51,2 posto od ukupno nabavljenih rabljenih traktora, navode iz Udruge.

"Prodaja novih i rabljenih traktora u prvom kvartalu ove godine rezultat je narudžbi iz prošle godine odnosno svakako prije dolaska korona virusa. Velik utjecaj na prodaju imale su i europske potpore iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014.-2020. godine", ističu iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

Posebno se to, kako navode, odnosi na unos (pra)starih traktora. Do kada i koliko će potpora utjecati na prodaju u preostalom dijelu ove godine, može se samo nagađati, kažu u Udruzi. Stoga smatraju da se treba napraviti detaljna analiza prodanih traktora ali i sve druge poljoprivredne mehanizacije i opreme sa EU potporama jer jedino na tim podacima će se moći temeljiti eventualna potpora nabavci poljoprivredne mehanizacije i opreme u predstojećem višegodišnjem razdoblju 2021. do 2027. godine.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Prodaja traktora Rabljeni Udruga prodavatelja Mehanizacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]