Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 22.11.2022. 10:30

Procjena DZS-a: Cijene biljnih proizvoda rast će za gotovo 19 posto, ali ne i voća

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se porast za 44,8 posto u odnosu na 2021., objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 354
  • 38
  • 0

U 2022. se očekuje porast cijena poljoprivrednih proizvoda u usporedbi s 2015., kao i u odnosu na prethodne godine, priopćio je Državni zavod za statistiku (DZS).

"U usporedbi s prethodnom godinom očekivani porast cijena biljnih proizvoda jest 18,7 posto, pri čemu se očekuje porast cijena u svim skupinama, osim u skupini voće", navode u priopćenju.

Cijene žitarica rastu, a voća padaju?

Prema izračunu Hine, najviše će porasti cijene žitarica, za 52,2 posto, krumpira, uključujući sjemenski za 39,9 posto, povrća za 18,9 posto, maslinovog ulja za 10,1 posto, vina za 9,8 posto, industrijskog bilja za 11 posto. Cijene voća, kako se prognozira, će pasti za 11,6 posto.

Prema DZS-u cijene stoke i stočnih proizvoda mogle bi porasti za 20,9 posto. Nadalje, očekuje se poskupljenje u svim skupinama stočarstva u odnosu na prošlu godinu.

Tako se očekuje rast cijena svinja za 28,4 posto, goveda za 18,3 posto, peradi za 13,5 posto, mlijeka za 20 posto, konzumnih jaja za 43 posto.

Očekuje se daljini rast cijena gnojiva

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se porast cijena u tekućoj godini u odnosu na baznu godinu 2015. za 60,4 posto, dok se u odnosu na prethodnu godinu očekuje porast za 44,8 posto.

Očekuje se da će cijene gnojiva porasti 153,6 posto, energije i maziva 78,9 posto te stočne hrane 30,1 posto. Nadalje, tu je i rast cijena sjemena i sadnog materijala za 16,7 posto, veterinarskih usluga, za 3,5 posto te cijena sredstava za zaštitu bilja, za 3,7 posto.

Inače, prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2022. izračunana je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci 2022. dobivene su iz tromjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.


Tagovi

DZS Cijene Poljoprivredni proizvodi Procjena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo