Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 31.12.2021. 07:30

Problem suše znanost će riješiti drvenim granulatom?

Navodnjavanje je nedostupno za više od 60 posto poljoprivrednih proizvođača. Znanstvenici traže načine kako zadržati vodu u zemlji.

Foto: Depositphotos/soleg
  • 331
  • 85
  • 1

Klimatske promjene i sušna razdoblja su faktori koji sve više limitiraju poljoprivrednu proizvodnju. Navodnjavanje je nedostupno za 60 posto proizvođača žitarica u svijetu. To ugrožava opskrbu hranom za globalno stanovništvo, posebno u regijama koje su pogođene sušom.

Potrošnja vode u te svrhe čini više od 70 posto ukupnih slatkovodnih resursa. Brojni istraživači su pokušavali riješiti ovo pitanje na različite načine.

Prvi sintetički hidrogelovi razvijeni su za poljoprivredu 1960-ih, ali su i dalje neprikladni i nisu u potpunosti efikasni. Njihov problem je bio što vežu vodu, ali je slabo oslobađaju.

Vijest da su istraživači Instituta za znanost o zemljištu Sveučilišta u Beču (BOKU) uspjeli stvoriti sredstvo koje može značajno poboljšati ravnotežu vlage u suhim zemljištima i zaštititi ih od negativnih učinaka klimatskih promjena, ulijeva nadu. Ono je 100 posto prirodno i napravljeno je od drveta. Može apsorbirati velike količine vode i polako je ispuštati. Ostaje aktivno u zemljištu preko pet godina.

Granulat koji se pretvara u gel

Po obradivim površinama se aplicira pomoću rasipača za stajnjak ili mineralna gnojiva.

Riječ je o granulatu koji se tek kada se doda voda, pretvara u gel. Granule su izrađene od lignificiranih biljaka, a proces njegove proizvodnje je tajna. No, kreatori kažu da koriste ostatke iz destilerija te prerade celuloze i papira.

Ističu da je biorazgradiv te da je drvo prirodni prethodnik humusa, koji se tijekom godina razgrađuje i rezultira plodnijim tlima. Budući da drvo potječe od otpada iz drvne industrije, proizvod je prikladan za kružno gospodarenje.

"Ovo sredstvo sterilna i pjeskovita zemljišta čini ponovo upotrebljivim", objašnjava dr. Gibson Stephen Nyanhongo, šef istraživačke grupe.

Prema njemu, može apsorbirati kišnicu i hranjive tvari, skladištiti ih i vraćati biljkama kada se zemljište osuši, a farmeri mogu preboditi sušne periode i osigurati prinose. Planirano je da se na tržištu nađe od veljače 2022. godine.


Tagovi

Granulat Gel za navodnjavanje Navodnjavanje Voda Suša Gibson Stephen Nyanhongo BOKU Inovacija Drveni granulat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić