Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 13.08.2013.

Pritisak omasovljenjem prosvjeda

"U stvari, rečeno nam je da novca ima, nije da nema, ali ne i za nas poljoprivrednike" kaže Pokrovac.

  • 936
  • 106
  • 0

Nakon neuspjelih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede s otkupljivačima i predstavnicima Vlade, sve je očitije kako će nezadovoljni poljoprivredni proizvođači pooštriti dosadašnje prosvjede te ih proširiti na što veći broj županija. Potvrdio je to i predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS), Tomislav Pokrovac koji ne krije razočaranje ishodom današnjih pregovora u ministarstvu.

"Bojao sam se da će završiti kako je završilo. Otkupljivači nisu pokazali niti mrvicu fleksibilnosti, a ministar financija Slavko Linić, onim što nam je rekao, dao nam je do znanja da što se njega tiče, svi možemo pomrijeti, ali novca od njega dobiti nećemo. U stvari, rečeno nam je da novca ima, nije da nema, ali ne i za nas poljoprivrednike", kaže Pokrovac.

Prema njegovim riječima, ovakav ishod pregovora znači da će seljaci morati pojačati prosvjede. "Do daljnjega ostaje i dalje u potpunosti blokiran prilaz državnom cestom D55 graničnom prijelazu Županja, dok će na ostalim prosvjednim punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a kojih je ukupno 11, seljaci traktorima od večeras izaći na jedan trak cesta", navodi rekavši kako je na području te županije u prosvjedu oko 300 nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača s otprlike isto toliko traktora.

Podsjeća kako su poljoprivrednici nezadovoljni stanjem u agraru, traže isplatu preostalih poticaja, a prema podacima koje su iznosili predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), riječ o još neisplaćenih više od 450 milijuna kuna. Seljaci su nezadovoljni i otkupnom cijenom pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, smatraju da ta cijena ne bi smjela biti manja od 1,35 kuna.

Ujedno poručuje kako poljoprivrednici od prosvjeda odustati neće, a naredni dani dati će odgovor na pitanje u kojem će pravcu oni dalje ići. Sve vodi ka većem omasovljenju prosvjeda kako bi se Vladu primoralo da nezadovoljstvo seljaka shvati ozbiljno te konačno pokaže volju da počne riješavati probleme koje muči poljoprivredu i hrvatsko selo.

Laslo je izjavio Hini da nije očekivao da će se na sastancima postići konačan dogovor, ali da su poljoprivrednici očekivali barem konkretne prijedloge na temelju kojih bi se moglo doći do rješenja, kojih međutim, nije bilo.

"Vjerujem da će se u razgovore sada uključiti i premijer Zoran Milanović, jer je situacija stvarno ozbiljna. U ovakvim uvjetima dolazi u pitanje i plaćanje najosnovnijih troškova, poput zakupa poljoprivrednog zemljišta te mirovinskog i zdravstvenog osiguranja", rekao je Laslo.

Poručio je da, ako se postojeći problemi ne riješe, poljoprivreda odlazi u stečaj, na što su danas upozorili i ministre.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV - gdje je zapelo u pregovorima, ministar je odgovorio kako "dio samozvanih vođa seljaka dezinformacijama i lažima potpiruje situaciju". "Najveći broj poljoprivrednika zna koliko je teško stanje u agraru, znaju da radimo na reformama i oni vrijedno rade na svojim gospodarstvima. Jedan mali broj pokušava pritiscima dobiti neostvarivo. Znamo da je proračun donesen, 2,4 milijardi je bilo na raspolaganju, isplatili smo gotovo sav iznos', ne odustaje Jakovina.


Tagovi

Pregovori Seljaci Prosvjedi Tomislav Pokrovac Blokada Agrar Poticaji Hrvatska poljoprivredna komora


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.