• Krađa
  • 25.09.2019. 12:05
  • Ličko-senjska, Počitelj

Pripremio za prodaju, javio kupcima, a onda mu ukrali 400 kilograma ekološkog češnjaka

Češnjak je kultura koja se često nađe na meti kradljivaca...

Foto: Pixabay/RitaE
  • 2.110
  • 314
  • 0

Čak 400 kilograma ekološkog ličkog češnjaka ukradeno je s imanja obitelji Pikula u selu Počitelj na obroncima Velebita. Za nepoznatim počiniteljem ili više njih, intenzivno traga lokalna policija, a vlasnik Željko Pikula, doznaje Jutarnji, zbraja štetu, ne samo ukradenog češnjaka već i alata, strojeva pa i tepiha. 

Naime, kako pišu, do krađe je vjerojatno došlo tijekom noći prošlog četvrtka, a iz kuće odnosno konobe ukradeni su i svi tepisi te alata i strojevi za sadnju i berbu češnjaka. Štetu šokirani poljoprivrednik procjenjuje na više od 50.000 kuna. 

Češnjak je, ispričao im je, posadio lani u listopadu, a u srpnju su ga izvadili van i prije tri tjedna pripremili za prodaju. "Kupci su izviješteni da stiže, a sad umjesto češnjaka kupcima mogu pokazati jedino policijski zapisnik da je češnjak prošlost", rekao je za Jutarnji Željko Pikula

Nažalost, krađa češnjaka i to mjerena u stotinama kilograma (pre)često se događa. Očito, lopovi znaju gdje je dobra zarada, posebice kad je netko već uložio sredstva i trud u njegovu proizvodnju. 

Tako je prošle godine u srpnju, čak 500 kilograma češnjaka povađeno i otuđeno s poljoprivrednog  zemljišta "Hercegovina“ u blizini Ivankova. Vlasniku, 35-godišnjaku iz Vinkovaca te članu Udruge i Zadruge Češnjak, pričinjena je tada šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna. 

S njive mu ukrali 500 kilograma češnjaka!

"Našem kooperantu iz Hrastina lopovi su počupali već sazreli češnjak, odvojili glavice, a stapku vratili u zemlju da se krađa odmah ne primijeti i tako odnijeli dvije tone češnjaka. U Mohovu su čovjeku ukrali 300 kilograma češnjaka jer je počela kiša pa je otišao kući pričekati da stane i ostavio ubrano na njivi", prisjetila se lani za Glas Slavonije, predsjednica "Češnjaka" Mara Čuljak starijih slučajeva krađa. 


Izvori

Jutarnji list


Tagovi

Češnjak Krađa češnjaka OPG Pikula Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).