Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija zimi
  • 17.01.2019. 10:30

Priprema poljoprivrednih strojeva i alata za zimski period

Vrlo je bitno pravilno održavati i skladištiti poljoprivredne strojeve i alate kako bi se zadržali u ispravnom tehničkom stanju. Provjerite kako pripremiti različite strojeve i alate za vrijeme zimskog perioda.

Foto: Bigstockphoto/Drepicter
  • 488
  • 44
  • 0

Često se na farmama širom Hrvatske može vidjeti kako poljoprivredni strojevi i alati tijekom cijele godine stoje na otvorenom. Držanje poljoprivrednih strojeva i alata na otvorenom stvara velike štete na njima, naročito u zimskom periodu.

Vrlo je bitno pravilno održavati i skladištiti poljoprivredne strojeve i alate kako bi se zadržali u ispravnom tehničkom stanju. U ovom članku će naglasak biti na pripremi različitih poljoprivrednih strojeva i alata za vrijeme mirovanja tijekom zimskog perioda.

Plug

Nakon oranja plug je potrebno očistiti od zemlje i biljnih ostataka te ga oprati. Posebnu pažnju treba obratiti na mjesta gdje su spojevi i na teško pristupačna mjesta gdje se zadržava nečistoća. Ako se oranje ne nastavlja u skorije vrijeme sjajne radne dijelove je potrebno premazati nekim zaštitnim sredstvom (zaštitni vosak, mast). Mjesta na kojima je oštećena boja treba pobrusiti, premazati osnovnom (temeljnom) bojom i zatim završnom bojom. Također po završetku rada treba provjeriti da li su svi vijci dovoljno zategnuti. Krajeve hidrauličnih crijeva treba zatvoriti zaštitnim kapicama. Klipove hidrauličnih cilindara treba uvući do kraja u cilindre, kako bi klip bio zaštićen od korozije. Sve ležajeve treba podmazati, a opruge treba rasteretiti kako bi zadržale elastičnost. Dotrajale radne dijelove poput lemeša, crtala, plužne daske, pretplužnjaka treba obnoviti ili zamijeniti. Na kraju sezone plug bi trebalo smjestiti u natkriveni prostor, na suhe i zdrave drvene daske ili podloške.

Rotodrljača

Nakon rada rotodljaču treba očistiti od zemlje tako da se rotodrljača pusti raditi na prazno. Ni u kom slučaju se ne smije ručno čistiti dok radi. Nakon završetka sezone rotodrljaču treba detaljno očistiti i oprati. Neobojane radne dijelove treba zaštititi antikorozivnim sredstvom, a mjesta na kojima je oštećena boja treba pobrusiti i obojati. Puknute, oštećene ili tupe noževe treba zamijeniti, popraviti ili nabrusiti. Potrebno je i prekontrolirati količinu ulja u kućištu zupčanika za prijenos snage od vratila do pogona radnih tijela (noževa). Na kraju rotodrljaču bi trebalo smjestiti u natkriveni prostor, poželjno na suhe i zdrave drvene daske ili podloške.

Rasipač mineralnog gnojiva

Nakon svake upotrebe obavezno treba isprazniti, očistiti i oprati spremnik. Ni u kom slučaju se ne smije ostavljati mineralno gnojivo u spremniku rasipača. Sva mjesta s oštećenim lakom treba pobrusiti i ponovo obojati. Redovito treba podmazivati radne dijelove, a nakon završene sezone rasipač treba detaljno očistiti, oprati i zaštititi antikorozivnim sredstvom te pospremiti pod natkriveni prostor.

Konzervacija i skladištenje prskalica u zimskom periodu

Prikolica za rasipanje stajskog gnoja

Nakon završetka rada prikolicu treba temeljito očistiti i oprati od gnoja. Metalne dijelove (transportna traka, rotori s noževima) treba zaštititi antikorozivnim sredstvom te podmazati lance, lančanike i ležajeve. Stajski gnoj izrazito nagriza kako metalne, tako i drvene dijelove. Mjesta na kojima je oštećena boja treba pobrusiti, premazati osnovnom (temeljnom) bojom i zatim završnom bojom. Na kraju sezone prikolicu treba parkirati u natkriveni prostor.

Cisterna za gnojnicu

Poslije završenog rada zbog izrazito korozivnog djelovanja gnojnice cisternu treba dobro isprati izvana i iznutra. Mjesta na kojima je oštećena boja treba pobrusiti, premazati osnovnom (temeljnom) bojom i zatim završnom bojom. Povremeno treba prekontrolirati količinu ulja za podmazivanje pumpe. Na kraju sezone cisternu bi trebalo parkirati u natkriveni prostor.

Sijačica

Nakon rada obavezno treba isprazniti spremnike za sjeme i umjetno gnojivo te pregledati sjetvene ploče ili cilindre da se nisu oštetili. Također treba pregledati zupčanike prijenosa u čiji prostor ne smije dospjeti sjeme. Nakon toga spremnike i sjetvene ploče treba očistiti, oprati i osušiti, a zupčanike podmazati. Također treba oprati sve vanjske dijelove i ulagače, posebno vodeći računa o nepristupačnim mjestima jer se zajedno s nečistoćama zadržava vlaga koja oštećuje stroj. Radne organe koji nisu zaštićeni bojom treba premazati antikorozivnim sredstvom. Ostale dijelove na kojima se oštetila boja treba pobrusiti i obojati. Sve potrošene, oštećene i neispravne dijelove treba popraviti ili zamijeniti novima. Kod pneumatskih sijačica treba provjeriti ispravnost rada ventilatora. Na kraju sijačicu treba smjestiti u natkriveni i suhi prostor.

Kardansko vratilo

Nakon završene sezone rada kardansko vratilo treba temeljito oprati u dizel gorivu, prekriti tankim slojem masti i spremiti na suho.

Akumulator

Prije duljeg razdoblja bez upotrebe akumulatora, potrebno je otpojiti kleme i napuniti akumulator. Svakih 2 mjeseca bi trebalo ponovo napuniti akumulator. Ako se stroj ne koristi dulje vrijeme, pogotovo preko zime i ako je spremljen vani, ispod nadstrešnice ili jednostavnije građevine gdje su temperature ispod 0°C akumulator bi trebalo skinuti sa stroja te ga pospremiti na suho i toplo mjesto (iznad 0°C).

Traktor, kombajn ili neki drugi stroj s vlastitim motorom

Kod pripreme traktora, kombajna ili nekog drugog stroja s vlastitim motorom za zimske uvijete rada i/ili zimsko mirovanje najvažnije je provjeriti količinu rashladne tekućine (antifriza) u hladnjaku motora te provjeriti do koje temperature štiti od smrzavanja. Nadolijevanje rashladne tekućine je dozvoljeno samo s istom vrstom koja se nalazi u motoru i rashladnom sustavu. Provjera rashladne tekućine na smrzavanje vrši se pomoću areometara ili refraktometara. Ako se provjerava s areometrom tada treba provjeravati rashladnu tekućinu pri normalnoj temperaturi od oko 18°C. Ukoliko mjerač pokazuje točku smrzavanja iznad -25°C tada treba promijeniti rashladnu tekućinu.

Autor: Ivan Krušelj, mag. ing. mehanizacije


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Mehanizacija Održavanje Zima Plug Rotodrljača Rasipač Prikolica Cisterna Traktor Kombajn


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]