Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište traktora
  • 16.07.2013.

Prijeti li nam još jedna loša godina?

Samo 120 traktora u prva četiri mjeseca je izuzetno teška situacija za sve trgovce. Ni oni na prvom mjestu ne mogu biti zadovoljni...

  • 1.246
  • 117
  • 0

Uf. Slabo. Jako loše. To sve govori kada kažemo da se radi o tržištu novih traktora u prva četiri mjeseca 2013.godine. Da li je na pomolu nova katastrofalna godina za dilere i prodavače traktora.

Trgovci su prodali 120 traktora, ako se tako nastavi do kraja godine bit će prodano 380 traktora što je užasno loše i daleko manje od svih godina prije. Inače se situacija popravi kada dođe do isplate pšenice, a ako ostane ovakva cijena teško da će se netko odlučivati ulaziti u nove investicije.

Programi Europske unije tako, tako. A o nekakvim poticajima od ove Vlade ne treba ni očekivati. Najviše je prodano traktora marke John Deere pa je s 26 komada on vodeći ispred Case kojih je prodano 13 komada. Zasigurno ni Ivo Brzica, zastupnik John Deere i Darko Aračić, zastupnik Case i Steyr ne mogu biti zadovoljni što su prvi, ali i nikako brojem prodanih traktora.

Rajko Štula, čelni čovjek Agrarie slovenskog Itroa je na trećem mjestu s 10 traktora. Poslije njega slijedi s devet prodanih traktora Vedran Tometić i Deutz fahr. Po osam traktora imaju marke Claas i IMT, dok je prodano i šest traktora Same.

Claas prodaju tri tvrtke i teško nam je sada reći kome pripada minus, a kome plus, ali IMT što je prodano - prodano. Od 1.srpnja 2013. oni više ne smiju ići na tržište Hrvatske jer u EU ne mogu njihovi motori. Same je sa ovih šest sigurno zadovoljan jer je već blizu planiranim rezultatima, a u Hrvatskoj ga prodaje Michael Corsi sa svojim tvrtkama Maco agrar iz Đakova i Agria u Čakovcu.

Lateran je prodao pet Landinija, dok su po četiri traktora prodali Steyr, Zetor, Carraro i YTO. Kod velikih traktora ističemo i dvije velike Valtre i dva Fendta koji idu na račun Interexporta koji je zastupnik za obje marke, s tim da Valtru i dalje u Hrvatskoj jedini prodaje PMT.

Kada govorimo o ostalima tu je ništa. A kao što je vidljivo uopće nema Massey Fergusona koji je i dalje bez zastupnika i bez dilera. Jako neozbiljno i od jednog Fergusona ali i AGCO-a kod kojega dolazi i pitanje njihovog uopće uplitanja u prodaju koja im je bila dobra.

Ovako tko prodaje Masseya, prodaje i Chalangera koji ne ide i teško da će se itko uhvatiti u koštac. Jako je malo prodano vinogradarskih i voćarskih traktora. Na prste jedne ruke možemo izbrojati. Kada govorimo o traktorima iznad 131 konjske snage za koje i držimo da su za prave i velike ratare tada pored navedenih Fendta i Valtre dodajemo još pet John Deere, dva Case i jedan Steyr. Samo deset pravih, velikih ratarskih traktora u prvih četiri mjeseca. U našim međusobnim kontaktima spominju se tržitšta ova i ona, ali i po ovim rezultatima vidljivo je gdje je glavnina poljoprivredne proizvodnje.

Najviše traktora je prodano u Osječko - baranjskoj čak 19 i Vukovarsko - srijemskoj županiji 16 traktora, dok je 14 prodano u trećoj slavonskoj županiji, Virovitičko - podravskoj. Zanimljivo je i da je u Zagrebačkoj županiji prodano 12 traktora, a od toga su tri Claasa i dva Same-a. Kuriozitet je i samo četiri prodana traktora u Požeško slavonskoj, i to tri John Deere i jedan Steyr. A i zanimljivo je kako je odlična prodaja Case gdje je u Mirkovačkoj podružnici Agronoma Darka Aračića prodano devet ovih traktora.


Tagovi

Case Steyr Traktor Farmal CVT Tier Agronom John Deere Valtra Fendt


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]