Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.12.2021. 13:30

Prijedlog Pravilnika o upisu dobavljača, laboratorija i uzorkivača sjemena i sadnica

Kako podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede potrebno je što prije izraditi taj Pravilnik, a savjetovanje je otvoreno do 20.12.2021.

Foto: Bigstock/Leonid Eremeychuk
  • 157
  • 49
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo prijedlog Pravilnika o upisu u Upisnike dobavljača, laboratorija i uzorkivača poljoprivrednog sjemena i sadnog materijala.

Naime, prijedlogom navedenog Pravilnika prenose se odredbe Direktive Vijeća 2004/117/EZ od 22. prosinca 2004. o izmjeni Direktive 66/401/EEZ, Direktive 66/402/EEZ, Direktive 2002/54/EZ, Direktive 2002/55/EZ i Direktive 2002/57/EZ u pogledu ispitivanja koja se provode pod službenim nadzorom i jednakovrijednosti sjemena proizvedenog u trećim zemljama, te odredbe Provedbene Direktiva Komisije 2014/97/EU оd 15. listopada 2014. o provedbi Direktive Vijeća 2008/90/EZ u pogledu registracije dobavljača i sorti i zajedničkog popisa sorti.

Pravilnik između ostalog navodi da je "Mjesto proizvodnje“ organizacijski i poslovno zaokružena gospodarska cjelina (uključujući zemljište, objekte, strojeve i opremu), poljoprivredno gospodarstvo, dio poljoprivrednoga gospodarstva ili druga lokacija na kojoj dobavljač obavlja jednu od sljedećih djelatnosti: održavanje, proizvodnja, dorada i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala. Dobavljač može obavljati djelatnosti dobavljača na više mjesta proizvodnje. Svako mjesto proizvodnje može imati više odvojenih proizvodnih jedinica.

"Proizvodna jedinica“ je dio mjesta proizvodnje na kojoj dobavljač obavlja jednu ili više djelatnosti iz točke 1. ovoga članka.

"Korisnici Upisnika“ su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Državni inspektorat, te druga tijela državne i javne vlasti, pravne i fizičke osobe i javnost u skladu s dozvoljenom ili dogovorenom razinom pristupa.

"Upisnik“ je ustrojena zbirka logički povezanih podataka prikupljenih iz različitih izvora, pohranjenih i oblikovanih u sustav dostupan korisnicima.

"Uzorkivači sjemena“ su neovisne fizičke osobe i osobe koje su zaposlene kod fizičkih ili pravnih osoba čije djelatnosti uključuju/ne uključuju proizvodnju, doradu ili stavljanje na tržite sjemena.

U slučaju da djelatnost fizičkih ili pravnih osoba uključuje proizvodnju, doradu ili stavljanje na tržište sjemena, uzorkivač sjemena može provoditi uzorkovanje sjemena samo na partijama sjemena koje su proizvedene u ime njegovog poslodavca, ako nije drukčije dogovoreno između njegovog poslodavca, podnositelja za certifikaciju i Agencije.

Savjetovanje je otvoreno do 20.12.2021, a Pravilnik u cijelosti možete pronaći ovdje

S obzirom na to da novi Zakon o sjemenu i sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine, a pravne i fizičke osobe upisane u Upisnike ostaju upisane do 30. lipnja 2022. godine uz obvezu da se do tog roka podnesu zahtjev za ponovni upis, potrebno je što prije izraditi ovaj Pravilnik, podsjećaju iz Ministarstva. 


Tagovi

Javno savjetovanje Pravilnik Upisnik Sadni materijal


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]