Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 23.07.2019. 12:00

Prijedlog obrasca prethodne procjene za II. izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Otvoreno je javno savjetovanje o Prijedlogu Obrasca prethodne procjene za II. izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Konačnim prijedlogom Zakona.

Foto: Pixabay/1195798
  • 314
  • 23
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Obrasca prethodne procjene za II. izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Konačnim prijedlogom Zakona

Kako objašnjavaju, Ministarstvo poljoprivrede poziva zainteresiranu javnost da se odazove savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Obrasca prethodne procjene za II. izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Konačnim prijedlogom Zakona.

Cilj je ovog savjetovanja omogućiti zainteresiranoj javnosti da dostavi svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe na prijedlog Obrasca prethodne procjene za izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Konačnim prijedlogom Zakona Sukladno članku 16. Zakona o procjeni učinaka propisa („Narodne novine“, broj 44/17) provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Obrazac prethodne procjene Predviđeni rok za dostavu komentara na savjetovanje sa zainteresiranom je do 5. kolovoza 2019. godine.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu Obrasca prethodne procjene za II. izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu s Konačnim prijedlogom Zakona pogledajte ovdje

Između ostalog, objašnjavaju što je problem koji zahtjeva izradu ili promjenu zakonodavstva. "Problemi koji zahtijevaju donošenje Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu je jedinstvenost pravnog sustava Republike Hrvatske, a s obzirom da je Zakon o sustavu državne uprave („Narodne novine“, broj 66/19) na snazi od 18. srpnja 2019. godine. Zakon o sustavu državne uprave donijet je u cilju provedbe Nacionalnog programa reformi 2019., u okviru reformskog prioriteta „Unaprjeđenje javne uprave“ koji uključuje mjeru „Decentralizacija i racionalizacija“, a imajući u vidu:

  • fragmentiranu i neracionalnu strukturu državne uprave (za obavljanje poslova državne uprave na području županija ustrojeni su uredi državne uprave kao multifunkcionalna prvostupanjska tijela državne uprave koja obavljaju poslove iz različitih upravnih područja za koja su nadležna različita ministarstva (ustrojeno je 20 ureda državne uprave sa 91 ispostavom i 302 matična ureda). Istovremeno je za obavljanje određenih poslova iz nadležnosti središnjih tijela državne uprave u županijama, gradovima i općinama ustrojeno ukupno 1299 područnih jedinica središnjih tijela državne uprave i njihovih ispostava;
  •  nepostojanje kriterija za povjeravanje poslova državne uprave jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima niti postojanje utvrđenih funkcija i poslova koji im se mogu povjeriti, što pridonosi neuređenosti i nepreglednosti sustava. Važeći Zakon o sustavu državne uprave („Narodne novine“, broj 150/11, 12/13-Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 93/16 i 104/16) samo načelno utvrđuje mogućnost povjeravanja poslova državne uprave pravnim osobama s javnim ovlastima i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, međutim to pitanje ne uređuje detaljnije.

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Poljoprivredno zemljište Obrazac prethodne procjene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!