Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vermmer
  • 04.08.2021. 18:00

Prije 50 godina proizveli su svoju prvu balirku - za godišnjicu predstavili robot za skupljanje bala

Ovaj se robot gusjeničar kreće po polju bez zbijanja tla, a u istom prohodu može sakupiti tri bale težine do 600 kilograma.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.329
  • 271
  • 0

Američka je tvrtka Vermmer prije 50 godina proizvela svoju prvu balirku, a za ovu je godišnjicu predstavila svoj prototip robota za njihovo sakupljanje.

Riječ je o modelu Bale Hawk kojeg pokreće Deutz-ov motor s unutarnjim izgaranjem. Zahvaljujući gusjenicama ne sabija tlo, a može raditi s rolo balama težine do 600 kilograma, piše farmer.pl.

Po terenu se kreće samostalno lociraući bale zahvaljujući senzorima. No, prije njegovog puštanja u rad potrebno je u GPS sustav ucrtati koordinate po kojima poljoprivrednik želi da se kreće. Nakon toga on ih sakuplja i to prvo s rubnih dijelova parcele prema sredini. Nakon što ih utovari odvozi ih na naznačeno mjesto i istovara.

"Ovaj stroj pomaže uštedjeti vrijeme i povezane troškove s ručnim utovarom i istovarom. Danas on može pokupiti tri bale odjednom", izjavio je Kent Thompson, menadžer za istraživanje i razvoj spomenute tvrtke.

Robot će se nastaviti nadograđivati, a Vermeer surađuje s trgovcima i poljoprivrednicima kako bi najbolje uvidio u ono što je tržištu potrebno. 

U međuvremenu pogledajte kako izgleda rad ovog robota:


Tagovi

Vermmer Bale Hawk Robot Bale


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]