Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otrovni mamci
  • 31.01.2022. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Šestanovac, Zagvozd

Prijavljen niz uginuća lovačkih pasa - tko ostavlja otrovne mamce po Biokovu?

U samo jednom danu izgubio sam dva vrhunska psa posavskog i balkanskog goniča, ogorčen je Mario Škero, jedan od oštećenih lovaca navodeći i da je pukom srećom izbjegnuta veća tragedija jer su djeca bila u svakodnevnom kontaktu sa psima.

Foto: LU Vepar Žeževica-Grabovac.
  • 428
  • 110
  • 0

Tri lovačka psa uginula su u lovištima na sjevernim padinama Biokova, gdje je za sada nepoznata osoba na nekoliko mjesta na južnoj granici između šestanovačke i zagvoške općine postavile otrovne mamce u dijelu kojim gospodari Lovačka udruga Vepar Žeževica-Grabovac. Cijeli slučaj koji se zbio proteklog vikenda, prijavljen je imotskim i omiškim policajcima čiji su službenici napravili izvještaj u cilju rasvjetljivanja ovog okrutnog zločina nad životinjama.

Strašne slike pasa koji ugibaju u mukama, a koje su nam dostavili tamošnji lovci, govore o suludom i bestijalnom pothvatu pojedinaca koji će, kažu, navjerojatnije svoje užasne i sablažnjive čine opravdati argumentacijom po kojoj ove životinje stradavaju kao kolateralne žrtve permanentnog trovanja predatora.

Trovanje predatora?

Međutim, slična situacija dogodila se prije nekoliko dana i na području Krstatica i Slivna u jugoistočnom dijelu Imotske krajine gdje su tamošnji mještani pronašli još dvije već dijelom raspadnute lešine, pretpostavlja se lovačkih pasa. Pošto se radi o uginulim životinjama pronađenim s vremenskim odmakom, teško se može potvrditi jesu li stradali od trovanja ili eventualno bili na meniju biokovskih vukova. I u ovom slučaju bliža je istina, a to tvrde mještani Zabiokovskih sela, da se radi o sve učestalijem trovanju koje je u zadnje vrijeme poprimilo maha, tobože sve u cilju "iskorjenjivanja" rastućeg broja predatora. 

"To nema veze s nikakvim trovanjem predatora. Ovaj čin isključivo je uperen prema psima što se da naslutiti iz viđenoga", očajan je Mario Škero, jedan od trojice oštećenih lovaca koji je prije mjesec dana pronašao otrovne pripravke pestotinjak metara od granice sa lovištem kojim gospodari LU Zec iz Zagvozda. Pita se pritom tko bi to normalan mogao učiniti? 

"Ja sam u samo jednom danu izgubio dva vrhunska psa posavskog i balkanskog goniča. Bilo je strašno gledati kako ugibaju u mukama. Onaj tko je ovo učinio, nije čovjek, on je gori od životinje. Ma šta životinje, ona je mila majka za takve", ogorčen je. 

Psi su uginuli u mukama

Pukom srećom tada je izbjegnuta veća tragedija jer su djeca bila u svakodnevnom kontaktu sa psima. Na sreću ne i tog lovnog dana.

Istog dana u mukama je uginuo i istarski gonič Mate Ančića, a prije tjedan dana i pas Tonća Krželja. U sva četiri slučaja radilo se o opasnom trovanju smrtonosnim mesnim mamcima što nam je tada potvrdio i Jure Čikeš, predsjednik LU Vepar.

Nije prvi slučaj 

U ovom slučaju komadima salame namazanim otrovnom kemijskom supstancom.

"Ovo nije prvi slučaj s kojim se susrećemo. Bilo je toga i ranije. Upravo na tom graničnom području imali smo i druge štete. Prije dvije godine, također nepoznati počinitelj, bojom je prelio novi automobil jednom od naših lovaca. Ne bih htio nikoga optuživati, ali žalosno je da se netko na takav način iživljava na nedužnim životinjama", kaže Čikeš dodajući da bi mogao razumjeti da netko potjera životinju zbog glasnog lajanja ili da im napada stada ovaca ili koza, ali da lovac lovcu čini ovakav jal, nikada nije zabilježeno.

Smrtonosni mamci

O tom nemilom događaju tamošnji lovci obavijestili su i kolege iz Zagvozda koji su također zgroženi (ne)djelima pojedinaca.

Bez sumnje radi se o izoliranom pojedincu ili možda više njih. Pretpostavlja se nezadovoljnima granicom dvaju lovišta, no u grabovačko-žeževačkoj udruzi ne mogu vjerovati da netko iskaljuju svoj bijes i nezadovoljstvo na nesretnim životinjama.


Fotoprilog


Tagovi

Trovanje pasa Lovište Prijava Otrovni mamci


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.